Otvaranje izložbe “Osvrt” umjetnika Sadka Hadžihasanovića

Osvrt

4 – 30. 7. 2023.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine

Otvaranje: 4. jula u 20 sati

“Umjetnička karijera Sadka Hadžihasanovića duga je preko četiri decenije. U tom vremenskom periodu koji podrazumijeva razvoj, afirmaciju i sazrijevanje i koji sa sobom nosi brojne promjene, autor ipak uspijeva održati u sebi neraskidivu nit kontinuiteta zbog čega su  njegovi radovi prepoznatljivi i međusobno bliski  bez  obzira na tematiku, vrijeme ili medij. Odlike te koherentnosti su  konstantna posvećenost figurativnom slikarstvu, zanimanje za malog, ali nikako običnog  čovjeka te sklonost ka eksperimentu u kojem novo, neočekivano  i drugačije  sa  godinama  ne jenjava, već samo poprima  nove forme i izražava se  kroz nove tehnologije.

(…)

Zahvaljujući zavidnom nivou produktivnosti ali i insistiranju na održavanju vlastite prisutnosti na likovnim scenama Kanade, Bosne i Hercegovine i Srbije, rad Sadka Hadžihasanovića, primijećen još od najranijih pojavljivanja, prisutan je i vidljiv kroz sve periode njegovog stvaralaštva i na svim pomenutim lokacijama. Njegova kontinuirana stvaralačka i izlagačka djelatnost, na dva kontinenta omogućila mu  je da danas bude tretiran i kao kanadski i kao bosanskohercegovački autor, a vlastitu distanciranost koristi za objektivnije i preciznije sagledavanje stvari  koje bi se u drugim situacijama lako utopile  u monotoniji  svakodnevnice. 

Na ovoj izložbi predstavljena djela su izbor iz zbirke Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. U najvećoj mjeri riječ je o poklonu autora, a zastupljeni su svi periodi umjetnikovog stvaralaštva, čime je  omogućen jasan uvid u sve etape razvoja kao i sve medije kroz  koje se autor izražavao. Stoga uprkos činjenici kako je ovaj umjetnik  više od pola  života i stvaralačkog razdoblja proveo u Kanadi, ovim Osvrtom autor potvrđuje kako se svojim djelom i fizički i suštinski vezao za ovaj prostor.” Ivana Udovičić, kustosica izložbe, odlomak iz kataloga izložbe

Biografija

Sadko Hadžihasanović je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1982. godine, na odsjeku za slikarstvo, u klasi profesora Milivoja Unkovića. Postdiplomske studije je završio u klasi profesora Radenka Miševića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1984. godine. Član je i osnivač likovne grupe Zvono od 1982 – 1992. godine.

Od 1993. živi i radi u Torontu, Kanada. U bivšoj Jugoslaviji bio je dobitnik brojnih priznanja među kojima: nagradu Studija B za najbolju izložbu u 1990-toj godini. Njegovi radovi su u javnim kolekcijama mnogih ustanova, među kojima su: Narodni muzej u Beogradu, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Savremena galerija Zrenjanin, Gradski muzej u Somboru, Moderna galerija Pančevo, Olimpijski muzej u Sarajevu, Umetnička galerija „Nadežda Pertović“ u Čačku, Galerija portreta u Tuzli i mnoge druge.

U Kanadi je izlagao na više od 300 samostalnih i grupnih izložbi. Njegov rad bio je predstavljen u prestižnim institucijama i na internacionalnim manifestacijama: Tate Liverpool Gallery (Engleska), Havana Biennal (Kuba), Venice Biennal -Benetton Collection (Italija). Izlagao je u Meksiku, mnogim gradovima Amerike ( Njujork, Majami, Bafalo Ročester, Kanzas Siti…) i Kanade (Montreal, Toronto, Vankuvar…). U Severnoj Americi, Sadkovi radovi su u brojnim muzejskim kolekcijama. Urlich Museum, Kansas City; Museum of Art and History, Orillia; Art Gallery of Misissauga, Ontarioi; Maclauren Art Centre, Barrie; Art Gallery of Peel, Brampton su samo neki od njih. Za svoje projekte Sadko je višestruki dobitnik grantova Canada Council for the Arts, Ontario Council for the Arts i Toronto Council for the Arts. Takođe je i dobitnik kanadske Paris Studio Residencije u Francuskoj (2000, 2008). U Torontu ovog umjetnika zastupa Paul Petro Contemporary Art.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »