Otvaranje izložbe “Mirsad Konstantinović: Iskorak u mjestu”

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine
Otvaranje: 28. marta 2023. u 20 sati

“Ako je nečije djelo u cijelosti autoportret umjetnika, onda je to bez sumnje djelo Mirsada Kostantinovića.

Njegova posvećenost likovnom djelu bila je totalna, sav njegov život i rad bio je umjetničko djelo.  Teško da je mimo umjetnosti postojalo bilo šta što se odnosi na ovog umjetnika.  Od načina života, do onoga što je u svom, na žalost kratkom životu ostavio, sve je jedan veliki likovni autoportret.

Radio je kao asistent i saradnik na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je zapravo i živio. Kada je otišao sa ovog svijeta, iza njega nije ostalo ništa drugo do njegova umjetnost. Proživljena, promišljena, snažna i suptilna istovremeno.

To njegovo likovno naslijeđe zabaštinila je sada Umjetnička galerija BiH u saradnji i uz podršku Akademije likovnih umjetnosti, da ga čuva za buduća pokolenja.

Naš angažman i našu brigu oko opremanja i čuvanja najznačajnijih listova Mirsada Konstantinovića iznosimo pred likovnu javnost, da ih vidi i uvjeri se u vrijednosti jednog od najznačajnijih umjetnika srednje generacije, čije radove ćemo brižno čuvati i učiniti dostupnim budućim naraštajima, da  uživaju u njima, ali i da ih proučavaju i unose u temelje novih stvaralačkih tokova u koje je Mirsad Konstantinović ugradio sebe na najljepši način.” Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine

U oktobru 2021. godine, na prijedlog dekanese Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, prof dr. Dubravke Lejlić–Pozderac, i šefa Odsjeka grafike, doc. mr. Admira Mujkića, Umjetnička galerija BiH je preuzela kompletnu zaostavštinu Mirsada Konstantinovića. Izložba “Iskorak u mjestu” predstavlja upravo ove radove, među kojima su grafike, crteži, instalacije, skice i karikature.

Biografija

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Odsjeku za grafiku u klasi prof. Dževada Hoze. Postdiplomski studij završio je 2007. godine na istoj Akademiji, Odsjek za grafiku. Radio je kao asistent i saradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu od 1995. godine. Izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi. Za svoj rad bio je više puta nagrađivan.

Mirsad Konstantinovic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »