Otvaranje izložbe fotografija Dženata Drekovića

CIN organizira izložbu fotografija iz bh. zatvora, “Ničije vrijeme”, našeg fotografa Dženata Drekovića.
Izložba se otvara 15. 11. 2017., u srijedu, u 19:00 sati, u Mikser House (Kolodvorska 12, Sarajevo).
Ničije vrijeme
Ovo je fotopriča o životu u bosanskohercegovačkim zatvorima, nastala prilikom novinarskog istraživanja o zloupotrebama zatvorskih pogodnosti.
Iako je priča objavljena prije pola godine, fotoreporter Dženat Dreković je želio još nešto da kaže. Fotografijama koje svjedoče o tišini i životu iza rešetaka, on govori zapravo o slobodi. Pravda i sloboda su ideali kojima, kroz traganje za istinom, teži svaka priča Centra za istraživačko novinarstvo.
„Socijalna tematika je usko vezana za novinarstvo i moj rad sa novinarima mi omogućava da pokraj informativnog uvijek postoji i individualni ugao gledanja. Zato u dosta slučajeva od istraživačke priče dobijem i jednu esejističku, fotografsku priču. Svaki novi intervju ili podatak do kojeg novinar dođe za mene može biti nova metafora. Moje fotografije su socijalnog karaktera, jer ja u tom socijalnom vidim kreativno i istinito. Socijalno u mojem poimanju nije siromašno. Naprotiv, ono je produhovljeno i magično“, kaže autor.
Fotografije daju nemjerljiv doprinos novinarstvu, a posebno su važne u istraživačkim pričama. One imaju moć da ispričaju lične drame i zabilježe sekundu emocije koja o akterima priča govori više od desetina riječi. Takve
trenutke spretnije bilježi fotoreporter nego novinar i samo njihov zajednički rad može složiti sve dijelove kompleksne istraživačke priče.
Centar za istraživačko novinarstvo ima iza sebe 13 godina rada na takvim pričama, poštujući pritom najviše profesionalne standarde. Čitaocima dajemo provjerene i istinite informacije koje će im pomoći da bolje razumiju
događaje i odnose u društvu, a fotografijom pokušavamo ispričati o akterima ono što ne postoji u dokumentima.
Upravo zbog toga, ovom izložbom podsjećamo na važnost dobre fotografije u novinarstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »