Otpis duga za najsiromašnije zemlje kritičan u borbi protiv COVID-19

„ COVID-19 stvara globalnu ekonomsku krizu bez presedana. I kao što svjedočimo u svim takvim krizama, i ovo ekonomsko uništenje je surovo i nejednako raspodijeljeno.

„Za najsiromašnije zemlje svijeta, finansijska kriza izazvana pandemijom, u kombinaciji sa oslabljenim obavezama otplate duga, ometaju njihovu sposobnost sprečavanja daljeg prenosa i zaštite građana.

„A za porodice unutar tih zemalja sa velikim gubitkom prihoda i ograničenim pristupom hrani u okruženjima u kojima je socijalno distanciranje nemoguće, gdje su sapun i voda za pranje ruku luksuz, a kvalitetne zdravstvene usluge ne postoje, situacija je već teška i samo će se pogoršati.

„Iako uglavnom pošteđena neposrednih zdravstvenih posljedica pandemije, djeca će pretrpjeti ekonomsko uništenje koje dolazi nakon nje. Više od 200 miliona djece živi u zemljama opterećenim dugovima. Teret duga otežava zemljama koje se bore protiv pandemije da spriječe širenje bolesti.

„Osobito zemlje sa niskim primanjima prisiljene su da drastično povećaju potrošnju kako bi odgovorile na vanrednu situaciju u zdravstvu, istovremeno smanjujući – ili, u nekim slučajevima, stvarajući – sisteme socijalne zaštite, uključujući bezuslovne novčane transfere, garanciju prihoda za one koji izgube posao i sigurnost zaposlenja.

„Dodatna potrebna potrošnja ne smije utjecati na smanjenje troškova drugih kritičnih usluga za djecu, kao što su rutinska imunizacija, briga o majčinstvu i zaštita djece. U ovom ključnom trenutku zemlje trebaju potrošiti više da zaštite budućnost svoje djece.

„Da bi se smanjio prijenos bolesti i spriječila daljnja ekonomska katastrofa, UNICEF se svim srcem pridružuje predsjedniku Svjetske banke i upravnom direktoru MMF-a u svom pozivu na otpis duga i restrukturiranje duga za zemlje kojima je to potrebno.“

“Kao što je generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres napomenuo u svom nedavnom pismu upućenom G20, restrukturiranje duga je prioritet – uključujući neposredna odricanja od plaćanja kamata za 2020. godinu. Smanjujući teret finansijskog duga, veće su vjerovatnoće da će države pružiti agilni i agresivan odgovor potreban za smanjenje uticaja ekonomske krize na zaustavljanje COVID-19.“

Za više informacija o COVID-19 i smjernice o tome kako zaštititi djecu i porodice, posjetite: www.unicef.org/coronavirus ili https://www.unicef.org/bih/covid19

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »