„Oslobođenje – novina koja je odbila da umre“

U Historijski muzeju Bosne i Hercegovine, 13.12.2021. godine sa početkom u 13:00h, održaće se skup posvećen „Oslobođenju – novini koja je odbila da umre“.

Izložba “Wake up Europe! Podrška i mobilizacija solidarnosti za BiH i njene građane u toku rata 1992.-1995.“ ilustrirala je različite  aspekte i primjere interakcije između međunarodnih i lokalnih aktera, koje su imale za cilj odbranu bosanskih građanskih i kulturnih vrijednosti, ali i istinitog i objektivnog informisanja o ratu u BIH. 
Jedan od konkretnih primjera izložbe, je priča o “Oslobođenju”, koja je tada zabilježena u cijelom svijetu. Kako sjećanja na te dane blijede, želeći ih sačuvati od zaborava, Historijski muzej Bosne i Hercegovine u ambijentu izložbe “Wake up Europe“ organizira jedan od rijetkih susreta nakon rata, na kojem će se ljudi, koji su u najtežim 
vremenima živjeli i stvarali tu profesionalno-herojsku stvarnost, prisjetiti ratnih vremena i drugova, zajedničkih događaja, emocija i činjenica koje su mnogima tada i kasnije, odredile živote.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »