Online koncert studenata Odsjeka za klavir u sklopu 13. Festivala Majske muzičke svečanosti!

Pred nama je još jedan online koncert u sklopu 13. Festivala Majske muzičke svečanosti, Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Riječ je o koncertu studenata Odsjeka za klavir, koji su u malo drugačijim uslovima, ali sa jednakim trudom, odlučili da daju svoj doprinos Festivalu. Tako će gledatelji u videu koncerta Odsjeka za klavir čuti studente Kristinu Lazić, Klaru Vukojević, Marka Stojanović, Zerinu Šabotić, Merimu Lokvančić, Aminu Mujalo i Nadira Hošić, iz klasa profesorice Višnje Bakalar i profesora Dragana Opančića.

Kako su tekle pripreme, najbolje pokazuju ovi dijelići dopisivanja u sklopu online nastave:

  • Hoćemo li skype ili zoom, ma možda može i viber, a i whatsup; hajde, ne valja, kasni zvuk, ne čujem pedal, zarotiraj kameru, kako to naopačke snima, lijevo diskant, desno bas!! Svašta. Šaljite snimke, rok nam je do 10. Upisat ću ti u note. Kako mislite? Aaa, shvatam. Upisala i poslala na skype. Jel jasno – jeste sve mi je jasno. Kad ti je jasno, što ne uradiš? Ne izlazi mi ništa. Šta ima da izlazi, digneš ruku i nogu na drugu dobu. Mirnije, poetično, duboko, vedro i titravo, jedinstven tempo, pulsiranje planete, ne mlati rukama, uho, uho, uho, jasno vodi melodiju. A dinamika. Stalna promjena. Škripi pedal. Uzmi sapun, otvori klavir i nazovi me na viber. Slušni fokus. Nivoi i planovi. Karakter, karakter. Bez napora.

U vremenu izolacije, više od svega tragali smo za mirom, jednostavnošću i lakoćom. Biti jedno s prirodom. Biti dio beskonačnog pulsa svemira. Uspavanka mojim bolima. Melanholija. Borba. O svemu tome, a i o mnogo čemu drugom, u ovom video zapisu pričaju nam studenti Odsjeka za klavir kroz djela Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Frédérica Chopina, Johannesa Brahmsa, Sergeja Rahmanjinova i Sergeja Prokofjeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »