One Piece Concept otvorio izložbu bh umjetnika/ca, „Istražujući Bosnu“

One Piece Concept uspješno otvorio prvu izložbu bosanskohercegovačkih umjetnika/ca, pod nazivom „Istražujući Bosnu“ u suradnji sa Etihad Art Modern Gallery u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Etihad Art Modern Galerija je kao suorganizator izrazila oduševljenje što se baš u njihovoj galeriji po prvi put u UAE može pogledati postavka bosanskohercegovačkih umjetnika/ca. Na otvorenju su se prisutnima obratili organizatori Naid Džananovic, Emina Šabić Džananović i Marija Spasić, te umjetnica Prof. Selma Ćatović Hughes koja je govorila o svom radu “Sarajevo, moja priča”. Otvorenje su svojim prisustvom uveličali i ambasador Bosne i Hercegovine Šefik Mujkanović i Ambasador Srbije Stanimir Vukičević .

Otvorenje je izazvalu veliku zainteresiranost javnosti, ali i zajednice ex Jugoslovenskih zemalja.

Izložba će biti otvorena za javnost do 7. marta 2020. godine.

Više o One Piece Concept-u:

One Piece Concept prvi je bosanskohercegovački dućan na Bliskom Istoku koji ekskluzivno predstavlja preko 60 dizajnera/ica i umjetnika/ica u različitim art formama i uspješno promovira  balkansku kreativnost širom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kao efikasna platforma za različite vidove umjetnosti, OPC se ističe kao značajna podrška svijetu umjetnosti, rukotvorina, zanata i održivog razvoja.
Izložba „Istražujući Bosnu“ u skladu je sa vizijom njenih osnivača i ima za cilj predstaviti i interpretirati povezanost tradicionalne i moderne umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

„Istražujući Bosnu“  prva je umjetnička izložba posvećena bosanskim umjetnicima u UAE, koja okuplja 12 umjetnika/ca sa preko 150 umjetničkih djela. Na izložbi je predstavljen rad renomiranih bosanskohercegovackih umjetnika/ca, bh. rukotvorine, antikni nakit,  te bosansko pismo Bosančica,  sa željom da se prikaže djelić bh. hercegovačke kreativnosti i baštine.

O izložbi:

Na umjetničkoj izložbi se predstavljaju etablirani bh. umjetnici/ce:

Glavni dio EMAG galerije predstavlja rad Sarajevo, moja priča, Prof. Selme Ćatović Hughes. Ovaj ideja ilustrira proces [ponovnog] konstruiranja sjećanja u iskustvene epizode, integrirajući digitalni fenomen u proces poslijeratnog pronalaženja informacija za [ponovno] preradjivanje prošlost. Digitalna pripovijest je alat koji kombinira činjenice iz prošlosti, lične dijelove sjećanja, stvarnost i idealizam te pomaže u definiranju i stvaranju linije između starog i starog nova, svijetla i tamna, granica i velikih polja slobode.

Akademska slikarica Alisa Teletović, čija su umjetnička djela prepoznatljiva po ekspresivnom i figurativnom stilu u kojem oslikava svoja životna iskustva, emocije i razmišljanja. Njezina umjetnost je živa, razvija se, i često nosi poruke nade, ljubavi i unutrašnje mudrosti.

Ena Mulavdić i Ebrahim Mohammadian predstavili su svoj antički brend nakita Elird. Svaka kreacija ELIRD-a je jedinstvena i unikatno dizajnirana, čineći svaki komad značajnim umjetničkim djelom. Njihova čarobna  estetika proizišla je iz uspješne kombinacije umjetničkih i dizajnerskih vještina,  koristeći širok izbor materijala.

Tokom ove izložbe predstavljena je I najmlađa bosanska umjetnica koju je nedavno pohvalila engleska kraljica Elizabeta II –  Asya Isović, a Emir Isović, Asyin otac, svoj će talent za ilustraciju predstaviti kroz svoje Mape bosanskog kraljevstva.

Nevena Nikolić, akademska produkt dizajnerica iz Sarajeva, predstavila je svoja nevjerojatna umjetnička djela kroz nakit, gdje su tradicionalni ukrasi i motivi bh. stečka (srednjovjekovni nadgrobni spomenici iz Bosne i Hercegovine i dijelom balkanske regije) njena glavna inspiracija.

Emir Durmišević sa projektom `Kraljevi i Kraljice Bosne` predstavio je svoje znanje o vladarima Bosanskog Kraljevstva, uz umjetničke i kreativne sposobnosti, kao  ilustrator i animator, pretočio ih je u ilustrovanu knjigu.

Projekt #ŽeneBiH Maše Durkalić, Hatidže Gušić i Amile Hrustić Batovanja umjetnička je, aktivistička i istraživačka inicijativa koja se sastoji od biografija više od 50 žena iz BiH koje su razbile stereotipe i zalagale se za ženska prava i emancipaciju.

Dio izložbe je postavka dizajnerice Ljiljane Majkić čije se modne kreacije nalaze na raskrižju avangardne i nosive umjetnosti. Dobitnica je ULUPUBIH  nagrade Grand Prix “Collegium artisticum” 2012. godine, a nagrađena je i na godišnjim izložbama Udruženja 2015., 2016. i 2018. godine.

Ivana Kurešević, dizajnerica je koja stoji iza brenda IvyQ, a kroz prezentaciju recikliranog nakita uspješno doprinosti izmjeni percepcije ljudi u pravcu etičke mode i svjesnog konzumerizma. Ivana laserskim tehnikama izradjuje nakit inspiriran Bosančicom, od recikliranih otpadnih materijala.

Vedran Arnautović, Bosanac sa adresom u Australiji, na izložbi prezentira svoj rad kroz ručno radjene postere Bosančice. Svi plakati se izrađuju ručno, počevši od ručno kaligrafiranih obrazaca slova, koji su potom digitalizirani za tisak u offsetu i slovima. Svaki plakat ima 9 slova pozlaćenih u pravo 24 karatno zlato. Pozlaćivanje je veoma zahtjevan i delikatan postupak, ali krajnji rezultat se itekako isplati.

U skladu sa vizijom svojih osnivača Emine i Naida Dzananovića, One Piece Concept ima za cilj podići svijest o bogatoj umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine i Balkana, te uspostaviti vrijednu vezu između dvije, vrlo slične, kulture UAE i Bosne i Hercegovine.

 

Ulaz u galeriju moderne umjetnosti Etihad je besplatan.

https://etihadmodernart.com/

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »