Okrugli sto o pritiscima na novinare i medije u BiH

Helsinški odbor za ljudska prava i Online magazin “Žurnal”  pozivaju Vas na okrugli sto specifičnim oblicima pritisaka na medije i novinare u BiH, koji će se održati u petak, 17. januara 2020. godine u hotelu “Holiday” u Sarajevu, sa početkom u 11h. Ovaj okrugli sto realizuje se u okviru projekta “Sloboda govora i javni interes”, koji je podržan od strane Centra za promociju civilnog društva (CPCD).

Imajući na umu jedinstvenu ulogu medija kao spone između zajednica i javnosti, te značaj koji slobodni mediji imaju u procesu izgradnje i osnaživanja demokratskih društava, ali i mnogobrojne probleme i izazove sa kojima se, u svakodnevnom radu, suočavaju novinari/ke širom BiH, ovim projektom nastojimo doprinijeti stvaranju slobodnog i nediskriminatorskog medijskog prostora za novinare/ke u BiH, kroz promovisanje značaja slobode govora medija kao i ukazivanje na značaj djelovanja nezavisnih medija u BiH.

Prilikom realizacije okruglog stola biće predstavljena Publikacija sa preporukama za angažman u pravcu efikasne zaštite profesionalnih prava novinara nastala kao rezultata Istraživanja o specifičnim oblicima pritisaka na novinare i medije u BiH, te će biti organizovana diskusija o stanju medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, neophodnosti obezbjeđivanja nezavisne i objektivne uloge medija, sankcionisanju kršenja prava novinara, važnosti podsticanja razvoja istraživačkog novinarstva u BiH, saradnji medija, organizacija civilnog društva i nadležnih institucija,  i slično.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »