Okrugli sto na temu „Zabrana tjelesnog kažnjavanja djece”

Kazna, kao mehanizam “korekcije” neprihvatljivih, neprilagođenih i neželjenih ponašanja, prisutna je i društveno prihvatljiva u većini sistema kroz koje je društvo organizovano (npr. školstvo, pravosuđe), no mehanizam tjelesnog kažnjavanja kojeg značajan broj pojedinaca i društava još uvijek smatra prihvatljivim načinom “korekcije” ponašanja djeteta predmetom je rasprava koje su rezultirale eksplicitnim zabranama u brojnim državama svijeta, u zadnjih nekoliko desetljeća.

U cilju realizacije preporuka koje se odnose na izričitu zabranu tjelesnog kažnjavanja djece, a koje su upućene Bosni i Hercegovini od strane UN Komiteta za prava djeteta, kao i od Vladinog komiteta za socijalna pitanja Vijeća Evrope, Vijeće za djecu BiH Vas poziva na okrugli sto na temu „Zabrana tjelesnog kažnjavanja djece“.

Okrugli sto će biti održan u ponedjeljak u hotelu „Hollywood” Ilidža, 22. maja 2017. godine sa početkom u 12:00 sati.

Ovaj okrugli sto organizuje Vijeće za djecu BiH, u saradnji sa organizacijom Save the Children.

Cilj okruglog stola je da stručnjaci iz vladinog sektora zajedno sa stručnjacima iz akademske zajednice razmjene znanja i iskustva, te da svojim učešćem, diskusijom i preporukama dođu do konkretnih zaključaka o potrebi za usklađivanjem domaćeg zakonodavstva, a kako bi se u konačnici zakonski ekspliticno zabranilo tjelesno kažnjavanje djece u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »