Održana regionalna konferencija o zagađenosti zraka u zemljama Zapadnog Balkana bez predstavnika institucija u BiH

Regionalna konferencija „Rješavanje problema zagađenosti vazduha u regiji Zapadnog Balkana – izazovi i prilike“ održana je u Skoplju, u organizaciji Ministarstva ekologije i prostornog planiranja  i NVO Eko Svest iz Sjeverne Makedonije. Na konferenciju su pozvani predstavnici iz relevantnih institucija zemalja Zapadnog Balkana, kao i predstavnici organizacija civilnog duštva koje rade u sektoru za životnu sredinu. Cilj organizovanja ove konferencije je stvaranje prostora za razmjenu iskustava i ideja te komparaciju strategija i diskusija o načinima za rješavanje problema zagađenja vazduha u našem regionu. Fokus konferencije su takođe prekogranični uticaji i buduća kooperacija zemalja na ovom pitanju.

„Zagađenje vazduha ne poznaje granice – od prioritetnog je značaja staviti problematiku zagađenja vazduha  kao primarni problem u regiji, te da zajedničkim snagama radimo na rješavanju ovog gorućeg problema“, kazao je Jani Makraduli, zamjenik ministra za ekologiju i prostorno planiranje Sjeverne Makedonije.

 

Nažalost, predstavnici institucija iz BiH nisu prisustvovali ovom značajnom događaju. Umjesto da donosioci odluka iskoriste priliku i udruže napore sa svojim kolegama u regiji koji se suočavaju s istim problemom, nažalost, građane čeka još jedna teška zima bez plana za konkretna rješenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »