Održan Prvi Forum “Nastavnici su važni”

Danas je u Domu za kulturu i informisanje Foča održan Prvi Forum “Nastavnici su važni”, pod okriljem inicijative koju je u 2016. godini pokrenuo Centar za obrazovne inicijative Step by Step.

Kampanja “Nastavnici su važni” u sklopu koje se dodjeljuje godišnja “Nagrada za inovativne nastavnike“, za cilj imaju prepoznati, promovisati i nagraditi inovativne nastavnike i njihove prakse širom Bosne i Hercegovine. Obje inicijative imaju zajednički cilj da afirmišu plemenitu i odgovornu nastavničku profesiju u društvu.

Na Forumu u Foči su predstavljene inovativne prakse nastavnika i nastavnica iz Foče, Goražda i Mostara, koji/e su bili/e nominirani/e u različitim kategorijama 2016. godine, kao i pobjednička praksa iz kategorije Predmetna nastava nastavnika osnovne škole „Sveti Sava“ iz Foče, Duška Krsmanovića. Pored prezentacija inovativnih praksi razgovaralo se i o novim inicijativama Centra za obrazovne inicijative Step by Step, koje otvaraju novi, aktivni i interaktivni, prostor svim edukatorima i edukatoricama da rade na svom stručnom usavršavanju.

«Izuzetno smo sretni i počastvovani što smo imali priliku da na Forumu u Foči, prvom od pet koji će biti organizovani širom BiH, predstavimo neke od najboljih praksi naših nastavnika i nastavnica“  rekla je dr. Radmila Rangelov-Jusović, direktorica COI Step by Step. «Kvalitetno obrazovanje se temelji na kvalitetnim nastavnicima, a naš cilj je da kroz ove inicijative pokažemo koliko predanih i posvećenih nastavnika svakoga dana čini mala čuda u našim učionicama, često bez pravih uslova i podrške, vođeni svojim ličnim entuzijazmom i predanosti profesiji», naglašava Rangelov-Jusović.

Prijave inovativnih praksi na konkurs za 2017. godinu će biti otvorene s početkom školske 2017.-2018. godine, što je prilika da pojedinci, ali i kolektivi, promovišu svoj uspješan rad, inspirišu ostale nastavnike/ce da u obrazovni sistem unesu vlastiti kreativni pečat, ali i da sve nas podsjete na značaj ulaganja u razvoj obrazovanja i nastavničke profesije. Ništa ne može zamijeniti dobre nastavnike.

Slični Forumi će se, u narednom periodu, održati i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, rečeno je na današnjem susretu.

Godišnja nagrada za nainovativnije odgajatelje i odgajateljice, učitelje i učiteljice, nastavnike i nastavnice, te stručne saradnike i saradnice, se dodjeljuje u 5 kategorija i nastoji prepoznati, nagraditi i promovisati one pojedince i pojedinke koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja.

VIŠE INFORMACIJA NA http://www.sbs.ba/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »