Obilježavanje 25 godina rada Fondacije SHL u Bosni i Hercegovini

U četvrtak 07.11.2019. godine od 14 do 16 sati u Pozorištu mladih Sarajevo (Kulovića 8) bit će održan “Big Network Event” u organizaciji Fondacije Schüler Helfen Leben Sarajevo (SHL).

Tom prilikom SHL će – uz prisustvo partnerskih organizacija, donatora, aktivista i predstavnika diplomatskog kora – obilježiti svoj 25. rođendan odnosno četvrt vijeka otkako mladi kroz aktivnosti Fondacije doprinose razvoju civilnog društva u BiH.

Također će biti svečano promovisani diplomanti treće generacije SHL-ove Akademije za mlade lidere u civilnom društvu, te obilježeno 20 godina rada Trening centra SHL House.

Umjesto uobičajene ceremonije i obilja govora, u SHL-u su odlučili da ovaj događaj – u duhu same organizacije – učine življim i zanimljivijim. Realizaciji te zamisli ogroman doprinos su dali mladi glumci, dramaturzi i reditelji iz Altteatra Sarajevo, prikazavši historijat i ispričavši priču o SHL-u kroz nesvakidašnju multimedijalnu predstavu, koja gledaoce definitivno neće ostaviti ravnodušnima.

O Fondaciji Schüler Helfen Leben

Omladinska fondacija Schüler Helfen Leben (Učenici pomažu život) usmjerena je na stvaranje uvjeta za napredak mladih u Bosni i Hercegovini, kroz razvijanje kapaciteta mladih kako bi postali društveno angažirani i aktivno uključeni u donošenje odluka u svojim zajednicama. Kroz sadržaje naših programa želimo pomoći mladima da zauzmu svoje pravo mjesto i odgovornost u društvu kao aktivni, kreativni i svjesni građani, te sudjeluju u izgradnji otvorenog društva gdje postoje jednake prilike za sve.

SHL-ova priča započinje 1993. godine kada su njemački učenici spontano pokrenuli akciju pomoći svojim vršnjacima u tada ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U početku su organizirali akcije prikupljanja pomoći i omogućili kupovinu školskog pribora i obnovu preko 500 vrtića i škola. Pokazujući primjerom da mladi, pametni i kreativni ljudi mogu promijeniti svijet, 1998. godine pokreću jednu veoma originalnu akciju pod nazivom „Socijalni dan“.

Na jedan dan njemački učenici mijenjaju svoje školske klupe za radna mjesta, a zarađene dnevnice doniraju fondaciji Schüler Helfen Leben u Berlinu. Na prvom „Socijalnom danu“ učenici su zaradili 1,8 milijuna njemačkih maraka. Kako bi uspješno organizirali „Socijalni dan“, SHL-ovi volonteri odlaze u škole diljem Njemačke, te prezentiraju situaciju mladih u BiH i dosadašnje rezultate SHL-a, kako bi motivirali srednjoškolce da sudjeluju u „Socijalnom danu“. Iz godine u godinu odaziv srednjoškolaca raste, i upravo ti mladi čine glavne financijere i donositelje odluka u Fondaciji, kao njezina pokretačka snaga. Novac prikupljen ovim akcijama SHL-u je omogućio ostvarenje mnogobrojnih dugoročnih i kratkoročnih projekata u gotovo svim zemljama Balkana te od prije nekoliko godina i za sirijskijske izbjeglice u Jordanu.

Od skromnih početaka kao humanitarna organizacija, SHL je izrastao u omladinsku fondaciju s fokusiranim programskim djelovanjem u nekoliko područja. Sjedište Fondacije nalazi se u Berlinu, a jedino predstavništvo izvan Njemačke je ured u Sarajevu, koji je osnovan 1994. godine.

SHL Sarajevo djeluje u Bosni i Hercegovini kroz programe:

Razmjene mladih – razmjena učenika između škola iz BiH i škola iz Njemačke;

Omladinsko obrazovanje – neformalno obrazovanje mladih;

Omladinska politika – izgradnja kapaciteta mladih u nevladinom sektoru;

Akademija za mlade lidere u civilnom društvu – intenzivni program obrazovanja mladih lidera;

SHL kuća – trening centar.

Kroz naše programe u 2018. godini prošlo je preko 1000 mladih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Naša motivacija za daljnjim djelovanjem su upravo svi članovi SHL porodice/obitelji koji su prošli kroz naše programe i zajedno s nama radili na stvaranju boljih uvjeta za mlade u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »