O programu Bookstana

U bašti knjižare Buybook održana je prva press konferencija povodom predstojećeg Internacionalnog festivala književnosti Bookstan kada je objavljen i program četvrtog Bookstana koji će se odvijati kroz dvije centralne festivalske teme, „Fantom slobode“ i „Građanin/ka svijeta“.
Na press konferenciji medijima su se obratili ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, osnivač Bookstana i direktor Izdavačke kuće Buybook Damir Uzunoviće i Kristina Ljevak, Bookstanova glasnogovornica.

Koncept festivala i dalje ostaje isti i podrazumijeva dolazak nekih od najvažnijih autora današnjice, iz svijeta, regije i Bosne i Hercegovine, te osim promocija njihovih novih knjiga program uključuje i tematske razgovore o važnim društvenom pitanjima kako se praktikovalo i svake prethodne godine.

Pored podnevnog programa u bašti knjižare Buybook u Radićevoj ulici, ostatak programa ove godine umjesto na Akademiji likovnih umjetnosti biće održan u udobnosti sarajevskog kina Meeting Point.

Na press konferenciji Bookstanov osnivač Damir Uzunović naglasio je kako četvrto festivalsko izdanje ima najbolje izbalansirani program te najavio da će prvi dan biti u znaku dolaska velikog pisca Kadera Abdolaha, te da će u narednim danima ljubitelji/ce književnosti imati priliku da se sretnu sa Arnonom Grunbergom, Andreom Marcolongo, Mayram Madjidi, Katjom Petrowskaja, Aminattom Forna i brojnim drugim međunarodnim autorima i autoricama…
U okviru programa iz regije Bookstan će obilježiti pola vijeka od objavljivanja kultnog romana „Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji“ Bore Ćosića povodom čega će Buybook objaviti reizdanje ovog djela. Svetislav Basara, Namik Kabil, Darko Cvijetić, Nedžada Maksumić, Lana Bastašić… samo su neki od domaćih i regionalnih autora i autorica koji/e dolaze na četvrti Bookstan.
Pored njih Bookstan će okupiti i bosanskohercegovačke pisce koji pišu i žive van granica zemlje, a riječ je o Bekimu Sejranoviću, Alenu Meškoviću, Ismetu Prciću i Tianu Sili.

„Kada ljudi imaju odgovornost, kada su vrijedni kao što je vrijedna ova ekipa Bookstana i Buybooka, onda vidite da dođemo do jednog festivala za vrlo kratko vrijeme. Faktički, četiri godine za jedan festival je malo, ali nekad imam osjećaj da traje 15 do 20 godina. Jer, nekako je u početku ova ekipa startovala ozbiljno, digli smo ljestvicu i imamo festival koji je prepoznatljiv u regionu i ovom dijelu Evrope kao vrlo značajan. Stvari o kojima se razgovara su većinom one koje ne tište samo bh. društvo već evropsko društvo i svijet. I zbog tih tema između ostalog ovaj festival ima značajne goste“, rekao je ministar kulture i sporta Mirvad Kurić zahvaljujući čijoj podršci je festival i pokrenut i koji je uz Bookstan sve četiri godine.

I ove godine će Bookstan imati svoj sedmodnevni edukativni program na kojem će se pod voditeljstvom književnog kritičara Vladimira Arsenića okupiti mladi kritičari i kritičarke iz cijele regije koji/e će slušati predavanja na temu književna kolumna od uticajnih domaćih i stranih autora.
Bookstanova radionica održava se zahvaljujući Buybooku i Fondu otvoreno društvo BiH koji stipendiraju učesnike/ce u cijelosti.

Buybook je i ove godine pripremio obiman izdavački plan koji će biti premijerno predstavljen na Bookstanu kada se većina autora i autorica dočekuje s novim knjigama u izdanju Buybooka.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »