Novo u CKM-u

U četvrtak, 28. februara 2019. godine u velikoj sali JU Centra kulture i mladih Općine Centar (ulica Jelića br. 1) sa početkom u 18 sati, biće organizovana audicija za aktivnost „Moderni ples“, pilot projekat koji će se u narednih deset mjeseci organizovati u prostorijama CKM-a. On je dio projekta “MZ-365+”, sa ciljem uključenja što većeg broja građana sa područja  Općine Centar. Audicija će biti organizovana za ljubitelje plesa uzrasta od  9 do 30 godina. Moderni ples obuhvata različite moderne tehnike plesa oslanjajući se na tehniku klasičnog baleta. Osim što razvija tijelo plesača, istovremeno omogućuje da se mimikom lica te pokretima tijela izraze različiti osjećaji i doživljaji. Idealan je za sve one koji teže slobodnom kreativnom izričaju kroz pokret. Kao podloga koriste se različiti ritmovi i stilovi glazbe. Voditelj aktivnosti modernog plesa biće Zulejha Kečo, balerina NPS. Projekat “Moderni ples”  za polaznike biće besplatnog karaktera i finansiran sredstvima Općine Centar Sarajevo.

Zainteresovani kandidati za aktivnost “Moderni ples” se mogu prijaviti i u Mjesnim zajednicama Općine Centar Sarajevo.

U petak, 01. marta 2019. godine sa početkom u 20 sati na Tatarskoj Sceni Jelićeva (ulica Jelića br. 1)biće izvedena predstava „JA, BOSANAC“.

“Ja, Bosanac”– nova je komedija iz provjerenog pera popularne spisateljice Indire Kučuk-Sorguč koja je prepoznata u široj javnosti po hit pozorišnim predstavama “Ja, mahaluša”, “Ja, mahalac” i “Tako ti je mala moja kad ljubi Mahalac”. U Bosni je danas sve manje Bosanaca, onih endemskih primjeraka koji zbijaju šale na svoj račun i žive tako da nikom s njima nije tijesno.  Lik Bosanca je lik zbunjenog čovjeka, koji je sve samo nije srednjak. Hoda po tankoj žici između eksplozivnosti i malodušja. On sve što radi radi iz inata i prkosa. U inat svima a protiv sebe. U ovoj komediji pratimo Bosanca koji ima mišljenje o svemu, a nigdje nije prispio. Sve zna a nema rezultata. Kivan je na Evropu, nogometnu reprezentaciju, žene, djecu, pse, strance, Arape, dijasporu, politiku, muzikante prevarante, trendove… na sve. Jedino ludo voli svoju Bosnu i na pjesmu o Bosni on lomi čaše. U pogledu na žene on je izričit: samo tri žene su za volit, pazit i mazit ( majka, žena i kćerka – ona koja ga je rodila, ona koja mu je rodila i ona koju je rodio), a sve druge su za trošit. Ulogu Bosanca glumi  Nerman Mahmutović, dok je za klavirom Negra Čičić u ulozi Bosanke.

Ulaznice po cijeni od 10 i 15KM  možete kupiti u Centru kulture i mladih Općine Centar (ulica Jelića br. 1) od 9.00 do 21.00 sat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »