NOVI SINGL BRUDE JE NAJAVA BBBB SEZONE

Umjetnički kolektiv Helem Nejse i Fondacija Ekipa će u aprilu 2021. godine predstaviti novu sezonu popularnog animiranog serijala „Bruca Braca Bruda Brada“. Epizode sezone „Uzvraćaju udarac“ će biti ekskluzivno objavljivane nedjeljom u 22 sata na BBBB Youtube kanaluPremijera prve epizode je zakazana za 18. april.

“Ovo je naš produkcijski najzahtjevniji projekt”, govore članovi Helem Nejsea, “Pored ekipe iz Helem Nejse, na realizaciji je radio veći tim mladih profesionalaca. Epizode nove sezone traju šesnaest minuta, a planiramo i podizanje minutaže čime ćemo se približiti industrijskom standardu.”

Da su likovi Bruce, Brace, Brude, Brade, Cure i ostalih stanovnika animirane verzije sarajevskog naselja Švrakino selo postali brandovi za sebe, govori i odluka kolektiva Helem Nejse da kao uvertiru za novu sezonu objave videospot za pjesmu „Runjav Nos“, koji ekskluzivno najavljuje i debitantski rap album animiranog lika Brude.

“Ovaj posao je okrutan. Bruda je prirodno nametljiv i ne prihvata “ne”kao odgovor. Tome u prilog govore i konstantna lobiranja za više prostora kako u mašti, tako i u stvarnosti, nauštrb likova i logike. Primorani smo da napravimo kompromis i ponudimo Brudi ovakvu mogućnost eksponiranja. Ipak, ne sumnjamo da će se pritisci vrlo brzo nastaviti”, kroz smijeh poručuje Helem Nejse.

Evoluciju animiranog serijala Helem Nejse su već najavili nultom epizodom “Odbrana Kote” koja je tematizirala korupciju lokalnih vlasti, te utjecaje investitora i moćnika koji ne prežu od urbicida, ugrožavanja zdravlja i života stanovnika Sarajeva.

“Odbrana Kote” je pokrenula diskusiju o važnim egzistencijalnim pitanjima, a sve to kroz korištenje nadrealnog i sarajevskog humora, udahnuvši život u simpatične likove inspirisane ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine. Upravo zbog ovog karakterističnog stila, ovaj serijal se često opisuje kao bosanskohercegovački odgovor na South Park.

“Mi smo serijal okarakterisali kao pop-horor.  Inspirisani smo svijetom u kojem se događaju prestrašne stvari, a ljudi se tome smiju. Uspjeh dosadašnjih epizoda nije slučajnost, već rezultat kombiniranja fikcije i stvarnosti, uz dozu političkog humora. Nalazimo se u suludoj situaciji da kreiramo crnu komediju, a stvarnost nam je najveći rival. Ali koji izbor imamo osim sukobiti se sa njom, humorom u svim formama? Humor je najkonkretnija stvar koju mi kao društvo još uvijek imamo, a sve ostalo je odavno na ‘smetljištu historije'”, zaključuju Helem Nejse.
Helem Nejse je sarajevski kolektiv koji je koristeći prepoznatljiv humor i tematizirajući probleme današnjice izrastao u glasnike svoje generacije. Njihovo polje kulturno-umjetničkog djelovanja je široko – od muzike do teatra.

Najaktivniji su kao muzička grupa koja iza sebe ima tri uspješna albuma. Nakon pet sezona radijske emisije, krajem 2019. transformisali su se u popularni video podcast čiju su sedmu sezonu nedavno priveli kraju. Trenutno aktivno rade na svom najuzbudljivijem projektu dosad, animiranom serijalu “Bruca Braca Bruda Brada” dok istovremeno za svoju publiku pripremaju mnogobrojna zanimljiva iznenađenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »