Needcompany otvara 57. MESS u Zenici 30. septembra

Ovogodišnje, 57. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS otvorit će 30. septembra u 20 sati predstava «Slijepi pjesnik» belgijske trupe Needcompany vrhunskog umjetnika i višestrukog festivalskog laureata Jana Lauwersa. U devet festivalskih večeri publika će imati priliku vidjeti 22 predstave iz 13 zemalja, vrlo različite po sadržaju kako u teatarskim formama tako i po temama – od plesnog teatra, preko marionetske opere, do teatra-predavanja i performansa. Predstave odabrane za 57. MESS bit će ispričane iz perspektiva koje rijetko čujemo u javnom prostoru.

Direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, naglasio je kako je fokus ovogodišnjeg Festivala afirmacija različitosti kao suštinsku vrijednost svakog, a posebno bh. društva. Zbog toga je i poseban akcenat ovogodišnjeg festivala i na bh. teatru i produkciji. “Naša misija je kontinuirano podsjećanje da je upravo sloboda kisik umjetnosti i svakog društva ili kao što je rekao Nitsche umjetnost je tu da ne umremo od istine!“, rekao je Kreševljaković i najavio ponovnu afirmaciju bh. teatarske produkcije. “U oficijelnom programu će biti tri predstave iz BiH prema izboru selektorice Alje Predan, (Otkrivanje žene, Moja fabrika i Mi djeca s kolodvora Zoo) dok će u zasebnom programu MESS Market sa fokusom na bh. produkciju biti odigrane četiri predstave“, istakao je Kreševljaković te se zahvalio Ministarstvu kulture i sporta KS koje je glavni pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala.

Sve bh. predstave pratit će selektori i selektorice festivala iz Francuske asocijacije za distribuciju umjetnosti ONDA i drugih zemalja, a iz direkcije Festivala naglašeno je da će se ove godine nastaviti intenziviranje saradnja sa drugim gradovima i institucijama – Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Narodnim pozorištem Mostar i kulturnim centrima u Visokom i Konjicu.

 Na zvaničnoj konferenciji za novinare saopšteno je kako će festivalska publika imati priliku slušati i vidjeti iskrene, bolne i zabavne priče iz perspektiva koje rijetko čujemo i javnom prostoru kao što su priče djece, interseksualnih osoba, gluhih osoba ili izbjeglica.“Program 57. MESS-a možda najbolje opisuje dio sinopsisa predstave MDLSX, talijanske trupe MOTUS. Predstave su kao himne različitosti, izvan granica onoga što društvo nameće kao “normalno”, izvan granica boje kože, spola, seksualne orijentacije, religije ili pripadnosti državama”, istakla je umjetnička direktorica Festivala, Selma Spahić, te dodala da Festival MESS i ove godine pruža priliku mladim rediteljima i rediteljkama da predstave svoj rad.

Među imenima koja će obilježiti ovogodišnji MESS osim Needcompany-ja svakako su laureati David Espinosa, Paolo Magelli, te Arpad Schilling, Andriy Zholdak i Milo Rau čija je predstava proglašena najboljem u 2016. godini prema ocjeni najuglednijeg teatarskog časopisa Theater Heute.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Hazim Begagić, istakao je zadovoljstvo što će se višedecenijska saradnja nastaviti i ove godine otvaranjem 57. Festivala MESS. “Saradnja između MESS-a i BNP-a je logična, prirodna i zajedno na isti način poimamo šta to treba biti misija, funkcija i značaj teatra i Festivala. MESS je jedna od najznačajnijih kulturnih događaja u regionu i sretni smo što bh. publici zajedno predstavljamo šta se dešava u evropskom i svjetskom teatru“, naveo je Begagić te dodao da će BNP Zenica ove godine teatarskoj publici u Sarajevu predstaviti svoj komad “Moja fabrika“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »