Natječaj za filmove -međunarodni festival Uhvati Film19

Filmski festival „Uhvati film“ obuhvaća projekcije domaćih i inozemnih filmova na temu invalidnosti, kao i prateće programe. Bitan dio festivala predstavlja i Filmski karavan koji obuhvaća: najavna gostovanja, promociju festivala i postprodukciju.

Festival je međunarodnog karaktera i realizira se od 2003. godine u Novom Sadu, a zatim i u Rijeci,  Banjoj Luci i Kotoru sa ciljem: s ciljem promicanja potencijala i izazova osoba s invaliditetom (s posebnim naglaskom na višestruko marginalizirane skupine) kroz tematski i umjetnički specifičan odabir filmova.

Bitan segment festivala je podrška filmskim redateljima, scenaristima i glumcima koji su osobe sa invaliditetom da promoviraju svoje radove i dostignuća, te da prepoznaju vlastite potencijale, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i zbivanja u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom.

Uvjeti natječaja:

 1. Tema: Invalidnost*
 2. Trajanje: do 30 minuta
 3. najmanje DVD kvaliteta**
 4. da imaju titlove na hrvatskom/srpskom/ bosanskom odnosno na engleskom jeziku***

Uz film/ove obavezno na e-mail uhvatifilm@gmail.com dostaviti i:

 • popunjen prijavni formular,
 • biografiju autora
 • 2 fotografije iz filma
 • dijalog listu u srt formatu
 • trailer (ako postoji)

Filmovi moraju biti poslani najkasnije do 1. 05. 2021. Molimo da nam se prije slanja radova javite putem e-maila, kako bismo očekivali Vaš film i pravovremeno reagirali ukoliko pošiljka ne stigne.

Sve troškove, kao i rizik slanja filmova, snosi pošiljalac. Filmovi i kopije koje pristignu na natječaj  zadržavaju organizatori. Organizatori se obavezuju da filmove neće koristiti u komercijalne svrhe. Za prikazivanje filmova koji budu odabrani za revijalni i natjecateljski dio, organizatori neće isplaćivati naknade ni autorima ni producentima. Organizatori zadržavaju pravo korištenja isječaka iz filmova u trajanju do 3 min, isključivo u svrhu promocije programa Filmskog festivala „Uhvati film“.

Filmovi koji budu izabrani po ocjeni stručnog žirija, biti će prikazani u  okviru 18. Filmskog festivala „Uhvati film!“ tijekom rujna 2021. godine u Novom Sadu (SR) i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banjoj Luci (BiH), u Rijeci (HR) i Kotoru (CG), ali i u okviru postprodukcije – Filmskog karavana u gradovima navedenih država. Najbolji filmovi biti će nagrađeni plaketama i plasirati će se direktno na Festival europskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu.

Pored nagrada za najbolji scenarij i režiju, stručni žiri će dodijeljivati i specijalne nagrade za doprinose na polju invalidnosti imajući u vidu:

 • Da li/koliko film gledateljima pruža alternatvni/drugačiji način pogleda na invalidnost?
 • Koliko je originalan pristup temi invalidnosti?
 • Koliko je film zanimljiv/privlači pažnju/ostavlja utisak?
 • Koliko su izbjegnuti stereotipi o invalidnosti?
 • Koliko film pruža informacija o invalidnosti?

Filmovi se mogu dostaviti putem interneta (festhome ili clickforfestivals, filmfreeway, youtube, wetransfer, vimeo..) ili poštom (2 kopije filma)  na jednu od ovih adresa**:

Srbija

KAO Parnas

S. Hristića 37/2,

21 000 Novi Sad,

ZA Uhvati film

Hrvatska

UDRUGA SPIRIT

Korzo 2a

51 000 Rijeka,

ZA Uhvati film

BiH

HO Partner

Srđe Zlopogleđe 55

78000 Banja Luka,

 ZA Uhvati film

Crna Gora:

Branimir Žugić

Farmaci bb

81 000 Podgorica

ZA Uhvati film

KONTAKTI: uhvatifilm@gmail.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »