Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci poklonjen stalak za bicikle

U duhu jačanja svijesti o beneficijama biciklizma za zdravlje građana i unaprijeđenje saobraćajne kulture u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, udruženje Giro di Sarajevo i ove godine nastavlja sa aktivnostima koje se direktno tiču poboljšanja uslova za korištenje dvotočkaša u Sarajevu. Tim povodom, a u saradnji sa kompanijom Metal Art, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH doniran je stalak za bicikla koji ispunjava svjetske normative za odlaganje bicikala, a sve uz propisno korištenje sredstava protiv otuđenja.

  • Već duže vrijeme planiramo pokloniti ovoj krovnoj bibliotečkoj instituciji mini parking za bicikle kako bi njihovi uposlenici ali i korisnici mogli bezbjedno ostaviti svoje ljubimce dok im se ne završi radno vrijeme ili dok ne uzmu štivo koje im treba, govori Damir Margeta iz udruženja Giro di Sarajevo.

 

  • Mi smo svjesni da bez zdravog tijela nema ni zdravog duha i tako da smo samo vratili u balans dvije aktivnosti koje oduvijek idu zajedno – vožnja biciklom i čitanje knjiga. Zašto bi biciklisti bili uskraćeni dolaska u biblioteku sa svojim omiljenim prijevoznim sredstvom? Mi ne vidimo razloga za to i nadamo se da ćemo ovom donacijom postaviti primjer i za ostale institucije da i na ovaj način privuku članove i korisnike, te na taj način dodatno promovišu kulturne vrijednosti, dodaje Margeta.

Stalak koji je doniran NUB-u je izrađen od vrhunskih materijala i svojevrsni je nastavak aktivnosti započetih prošle godine a koje imaju za cilj unaprijeđenje biciklističke infrastrukture ne samo u Sarajevu, nego i u ostalim bh. gradovima. Podsjećamo, prošle godine su uz pomoć kompanije Lactalis i napitka Dukat Fit postavljeni natkriveni parkinzi za bicikla u pet bh. gradova.

 

  • Izrazito nam je zadovoljstvo što je udruženje Giro di Sarajevo, kao najznačajnije biciklističko udruženje odlučilo da postavi stalak za bicikle ispred zgrade Nacionalne i univerzitetske biblioteke BIH. Cijenimo dobru volju da obogatite prostor ispred NUB-a, a posebno nam je drago što ćemo ovim projektom ohrabriti mnogobrojne studente i članove naše biblioteke da svakodnevno koriste kapacitete parkinga, ističe Aldin Huskić, referent za komercijalno-tehničke poslove NUBBIH.

Potrebno je istaći da postavljeni stalak na sebi posjeduje kod koji sadrži link za uputstvo za sigurno vezanje bicikla, a zaštićen je i 24-satnim video nadzorom. Pored toga i montažnog je tipa, tako da se prostor gdje je postavljen može osloboditi u slučaju potrebe, te se stalak ponovo postaviti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »