Naredne sedmice počinje XX1. JAZZ FEST SARAJEVO

U utorak 31. oktobra po 21. put upalit će se svjetla na pozornici međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo koji će tokom šest festivalskih dana predstaviti 21 koncert u okviru glavnog festivalskog programa.

U Festivalskom centru, u Domu policije, u koji se Jazz Fest Sarajevo vraća nakon 12 godina, od 31. oktobra do 5. novembra bit će organizirano 19 koncerata, te prateći programi – koncert za djecu, predavanja, radionice, majstorski časovi dok će u dvorani Sarajevskog ratnog teatra biti organizirana dva koncerta.

Prva tri dana festivala, publiku iz cijele Bosne i Hercegovine i različitih evropskih zemalja, očekuje trodnevni program Music and Magick kojim će biti predstavljen obiman opus Johna Zorna, jednog od najznačajnijih američkih kompozitora današnjice u okviru kojeg će biti predstavljeni različiti muzički žanrovi od klasične muzike do “metala”, ukupno 11 ansambala koje čini neki od najznačajnijih njujorških muzičara.

U drugom dijelu programa, XX1. Jazz Fest Sarajevo će predstaviti muzičke veterane poput Jamesa Blood Ulmera, Hamida Drakea, umjetnike srednje i mlađe generacije Matsa Gustafssona, Komposta 3, Thumbscrewa i gitaristice Mary Halvorson, redom međunarodne vrhunske umjetnike ali i bh. muzičare sa aktuelnim projektima: Natašu Mirković sa francusko-američkim triom En El Amor koji predstavljaju tradicionalnu sefardsku muziku, akordionistu Marija Batkovića te ansambl Axiom Dejana Terzića a festival će zatvoriti 40-člani Kamerni hor Muzičke akademije Istočnog Sarajeva sa dirigentom Radetom Radovićem.

Svako ko voli muziku može pronaći barem jedan koncert za sebe u obimnom i uzbudljivom koncertnom programu XX1. Jazz Festa Sarajevo, ali i u pratećim sadržajima.

Ulaznice se mogu kupiti na www.jazzfest.ba ili u box officeu u Domu policije svakim radnim danom i subotom od 12.00 do 20.00.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »