Najbolje svjetske prakse iz oblasti arhitekture na Mostarskim danima Orisa

Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih arhitektonskih biroa u svijetu, norveška Snøhetta, dobitnik nagrada Svjetskog festivala arhitekture (WAF), Aga Khan nagrade za arhitekturu (AKAA) i nagrade Evropske Unije za savremenu arhitekturu – Mies van der Rohe, predstavit će svoj rad učesnicima i učesnicama Mostarskih dana Orisa koji će se održati ovog vikenda u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Partner u birou i profesor na Oslo School of Architecture, Tarald Lundevall, govorit će o nagrađenim projektima nove Aleksandrijske biblioteke i zgrade opere u Oslu, te o izazovima budućnosti.

Osim projektovanja, Snøhetta koja je osnovana 1989. godine, bavi se i pejzažnom arhitekturom, dizajnom interijera i brendiranjem, a danas svoje biroe ima i u New Yorku, San Franciscu, Stockholmu, Innsbrucku i Singaporeu, gdje više od 150 arhitekata i dizajnera radi na projektima širom svijeta. “Bez obzira na veličinu, svaki projekat je jedinstven i zaslužuje jedinstven proces i pristup. Mišljenja o historiji, kulturi, klimi, topografiji, pejzažima, društvenom okruženju, etici i funkcijama, zajedno predstavljaju slojeve složenosti koje nastojimo ugraditi u konačni rezultat svakog projekta“, riječi su kojima svoj način rada objašnjava biro Snøhetta.

Svojevrsnu sponu između očuvanja arhitektonskog naslijeđa i savremenog projektovanja, predstavit će svjetski priznati i poznati arhitekta, Han Tümertekin. Dobitnik brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima i Aga Khan nagrada za arhitekturu iz 2004. godine za kuću “B2” u Ayvacıku u Turskoj, pored blistave prakse u projektovanju i graditeljstvu ima i zavidnu karijeru kao predavač i profesor na brojnim svjetskim univerzitetima kao što su Harvard, Ecole Speciale d’Architecture u Parizu, Ecole d’Architecture u Strasbourgu i drugi. Njegov arhitektonski opus obuhvata stambene, poslovne i administrativne zgrade izgrađene širom svijeta, u Turskoj, Kini, Holandiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Mongoliji, Japanu i Keniji.

Kao dokaz da kvalitetni i svjetski konkurenti projekti mogu nastajati i u regionalnom okruženju, pored biroa Snøhetta i arhitektu Han Tümertekina, svoj rad predstavit će i također nagrađivani arhitekti zagrebačkog studia “Dva arhitekta“, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, te njemački arhitekt bh. porijekla, Alen Jašarević.

Više informacija o Mostarskim danima Orisa, načinu online rezervacije karata, pronalasku smještaja te ostalim detaljima dostupno je na www.kucaarhitekture-mostar.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »