Najava edukativnih programa drugog Bookstana

UČENJE OD NAJBOLJIH-SUTRA POČINJE „MALA ŠKOLA PISANJA I MIŠLJENJA“ U ORGANIZACIJI BOOKSTANA

Zahvaljujući prošlogodišnjem uspješnom iskustvu realizovanja edukacijskih segmenata u programu festivala, Bookstan i u drugom izdanju nastavlja isti princip, proširujući oblasti djelovanja kao i ciljne grupe, u namjeri da bude manifestacija namijenjena svim starosnim dobima.
Uz produkcijski, upravo edukacijski segment Bookstana čini ovu festivalsku platformu drugačijom i svrsishodnijom.
Radionicom za mlade kritičare i kritičarke počinjemo, kao i prošle godine, predfestivalski program.
„Mala škola pisanja i mišljenja“ koja će trajati od 1. do 7. jula 2017. godine realizovaće se pod voditeljstvom profesora Nerzuka Ćurka i uz učešće brojnih predavača/ica.
“Mala škola pisanja i mišljenja” kreativna je, stvaralačka gesta koja upotpunjuje festival književnosti Bookstan, čije briljantno prošlogodišnje izdanje obavezuje. Predani književnosti i slavljenju odgovornog kritičkog mišljenja, ove godine će se u okviru radionice, sa izabranim učesnicima koji dolaze sa različitih bosanskohercegovačkih strana, družiti eminentna imena publicistike i književnosti, sa iskrenim uvjerenjem organizatora da će mladi i talentirani ljudi imati šta naučiti od pisaca i intelektualaca snažnog autorskog pečata. Uvjereni smo da će ova ‘Mala škola pisanja i mišljenja’ polučiti dobar rezultat, otvorenu razmjenu mišljenja, korisnu debatu a sve u svrhu promicanja odgovorne javne riječi, uspješne i zanimljive kritike, prikaza, eseja, napose njegovog veličanstva Teksta ma u kojoj formi dospio u jezik i došao na svijet. Također, cilj nam je ohrabriti polaznice i polaznike Buybookove radionice da steknu i određena urednička iskustva vezana za književne i općenito časopise iz kulture kao i kulturne rubrike konvencionalnih i novih medija, kako bi upotpunili znanja o književnosti i za književnost u ‘civilizaciji pokretnog teksta’. Predavači ”Male škole pisanja i mišljenja” su Ozren Kebo, Tarik Haverić, Viktor Ivančić, Nenad Rizvanović, Jelena Kalinić, Karmela Devčić, John Freeman i Vladislava Gordić Petković“, najavio je Nerzuk Ćurak, voditelj „Male škole pisanja i mišljenja“.

TRANSLAB, KNJIŽEVNO PREVOĐENJE-GRAĐENJE MOSTOVA MEĐU KULTURAMA

Zbog sve intenzivnijih internacionalnih interakcija, stalnog protoka informacija sa svjetskih tržišta, te činjenice da 80% tekstova u BiH predstavljaju prevodi, uloga prevodilaca u našem društvu dobiva sve više na značaju.
Kao odgovor na veću potražnju prevodilačkih usluga, s jedne strane, te potrebu prevodilaca u našoj zemlji za stručnim usavršavanjem i praćenjem svjetskih tokova u domenu prevodilačke struke, s druge strane, Fondacija Publika je prošle godine pokrenula projekat TransLab-laboratorij književnog prevođenja, koji predstavlja dio regionalnog projekta, s ciljem formiranja redovne prevodilačke obuke za prevodioce i studente završnih godina filologije. Translab-laboratorij književnog prevođenja, pokrenut u Zagrebu početkom 2015, koncept je osmišljen po uzoru na prakse drugih prevodilačkih škola i centara (Centar za književno prevođenje Bruxelles, Udruženje za književno prevođenje iz Arlesa)…
TransLab je pokrenut najprije za francuski jezik s idejom uključivanja drugih jezika, u prvom redu engleskog i njemačkog…
Bookstan sa zadovoljstvom najavljuje TransLab-laboratorij književnog prevođenja u realizaciji Fondacije Publika i Udruženja prevoditelja BiH koji će se u programu festivala održavati od 3. do 5. jula u prostorijama Goethe instituta.

PRIČA JE ŽENSKOG RODA

Internacionalni festival književnosti Bookstan sa zadovoljstvom najavljuje Radionice kreativnog pisanja za djevojčice uzrasta od 12-15 godina zahvaljujući saradnji s časopisom za feminističku teoriju i umjetnost „Bona“.
„Radionice će se održati 4. i 5. jula 2017. godine u terminu od 10-14h. Cilj radionica je omogućiti djevojčicama da otvoreno govore o svojim iskustvima odrastanja, roda i tijela, o navigiranju društvenih normi koje oblikuju početak njihove adolescencije, te o svakodnevnim iskustvima nepravde koja je proizvod duboko ukorijenjene mizoginije. Zajedno ćemo otkriti moć pisanja, kao umjetnosti i kao umijeća. Zajedno ćemo prisvojiti pisanje kao najvažniji alat pomoću kojeg preispitujemo svoju okolinu, društvene okvire unutar kojih odrastamo, ali i same sebe. Pisanje će nam omogućiti da budemo maštovite i znatiželjne, te da slobodno izrazimo cijeli spektar svojih emocija – od namrgođene ljutnje, bijesa i frustracije, do blesavog prkosa i prkosne radosti“, najavljuju Lejla Kalamujić, Lamija Begagić, Selma Asotić i Marina Veličković, predavačice na radionici namijenjenoj djevojčicama a koje će se održavati u prostorijama Goethe instituta.

Prvi dan će Selma Asotić i Marina Veličković, urednice časopisa feminističke teorije i umjetnosti „Bona“, voditi uvodne radionice – „Uvod u feminizam za djevojčice“ i „Gdje smo izgubile feministički ključ?“ kroz koje će sa djevojčicama dekonstruisati njihovu svakodnevnicu i onda je probati locirati u književnosti. Pričat ćemo o (ne)vidljivosti naše stvarnosti u književnosti koju čitamo (bilo u školi, ili van nje), o ženama koje su pisale i ženama koje su se borile da budu čitane. Prvi dan će se završiti predstavljanjem kratke priče kao forme, nakon čega će djevojčice kod kuće razraditi osnovni koncept svoje priče.

Drugi dan će nagrađivane autorke Lamija Begagić i Lejla Kalamujić sa djevojčicama raditi na njihovim kratkim pričama – Od koncepta do kraja, i kroz praktični rad će preispitivati neke od osnovnih pitanja književnosti – koja je uloga i zadaća spisateljke, a koja čitateljke, ko i kako odlučuje o kvaliteti priče, mogu li priče prikazati i(li) promijeniti svijet? Ukoliko djevojčice ne završe svoje priče do kraja drugog dana, mogu ih završiti naknadno i poslati ih putem emaila. Nakon radionica, sastavit ćemo mali zbornik radova za sve djevojčice koje žele objaviti svoje priče.

Organizacioni tim festivala Bookstan izražava zadovoljstvo zbog obima i sadržaja radionica te se nada jednakim dugoročnim rezultatima kao što je to bio slučaj nakon prošlogodišnje radionice.
Nadamo se da će postojeće saradnje kroz tri edukacijska segmenta iznjedriti nove ideje te donijeti nam i nove edukacijske programe na trećem Bookstanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »