Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnike

Centar za obrazovne inicijative Step by Step je u protekloj godini pokrenuo dvije važne inicijative usmjerene na afirmaciju nastavničke profesije, „Nastavnici su važni“ i „Godišnja nagrada za inovativne nastavnike“.

Sa početkom školske 2017./2018. godine otvorene su ovogodišnje prijave inovativnih praksi nastavnica i nastavnika, a kako kažu u COI «Step by Step», interes je čak i veći od prošlogodišnjeg, kada je pristiglo čak 170 prijava u svim kategorijama. Radmila Rangelov-Jusović, direktorica ove organizacije, pojašnjava:

«Nagradu za inovativne nastavnike smo prvi put pokrenuli s početkom nastavne 2015./2016. godine i, unatoč potpuno novom konceptu i svježoj ideji, već tada smo imali vanredan broj prijava. Svaka od njih je, to zaista moram naglasiti, bila malo remek-djelo i fantastična inspiracija svima koji se bave ili će se tek baviti nastavničkom profesijom. Ovo je odličan pokazatelj da je inicijativa došla u pravo vrijeme i da je prosvjetnim radnicima zaista bila potrebna jedna ovakva platforma, na kojoj će moći pokazati svoje izvrsne ideje i zaista raskošan talent u poslu kojim se bave».

Ove je godine, čini se, interes još veći i prijave pristižu iz svih krajeva države.

«Dvije sedmice prije isteka roka za prijave već je sasvim izvjesno da posao žirija, koji ove godine čine prošlogodišnji dobitnici, neće biti nimalo lagan», naglasila je Rangelov-Jusović.

Godišnja nagrada za nainovativnije nastavnike/ce se dodjeljuje u 5 kategorija: odgajatelji/ce u predškolskom odgoju, učitelji/ce, nastavnici predmetne nastave u osnovnom obrazovanju, profesori srednjih škola te stručni saradnici i saradnice. O svakom od dobitnika i dobitnica Nagrade za inovativne nastavnike je snimljen i kratki dokumentarni film u kojem je neposredno  pojašnjen motiv prijave i način na koji svaka pojedina praksa funkcionira u stvarnom okruženju – među djecom. Filmovi su dostupni na web stranici www.inskola.ba.

Inicijativa «Nastavnici su važni» nastoji prepoznati, nagraditi i promovisati one pojedince i pojedinke koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja. Prijave je moguće poslati do 01.11.2017., a svi zainteresirani više o načinu prijave mogu saznati na web stranici inicijative.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »