Nagrada Firentinskog bijenala “Lorenzo il Magnifico” dodijeljena Projektu Ars Aevi

Odlučujući da sarađuje s prestižnim institucijama u Italiji i inostranstvu, Upravni odbor Firentinskog bijenala odlučio je nagradu Lorenzo il Magnifico dodijeliti Enveru Hadžiomerspahiću, direktoru Muzeja savremene umetnosti Ars Aevi u Sarajevu, kao inicijatoru izvanrednog projekta za mir i angažiranje zajednice. Osim nagrade, Bijenale je na ovaj način iskazalo i podršku nominaciji Ars Aevija za Nobelovu nagradu za mir.

Direktor Projekta Ars Aevi, Enver Hadžiomerspahić, 12. oktobra 2017. u okviru Firentinskog bijenala sudjelovao je kao predavač na konferenciji “Kreativnost i održivost: primjeri iz muzeja savremene umjetnosti”.

Podsjećamo da je Nobelovu nagradu za mir podržalo i Gradsko vijeće Greve in Chianti u Italiji i Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Nedavno je na skupštini Gradskog vijeća Sarajeva donesena i odluka o osnivanju Javne ustanove Ars Aevi i izgradnje muzeja Ars Aevi u periodu od 2018. do 2020. godine, uz argumente kako je Ars Aevi najvažniji razvojni projekt za grad Sarajevo, nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »