Nagrada EU za istraživačko novinarstvo 2023.

Javni poziv za dodjelu Nagrade EU za istraživačko novinarstvo 2023. dio  projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“, otvoren je do 20. juna do ponoći. Cilj dodjele je unapređenje kvaliteta i profesionalizma novinarstva, kao i jačanje angažovanja građana u medijima. 

Nagrada slavi najbolje istraživačke priče nastale u prethodnoj kalendarskoj godini i dodjeljuje se u svih 6 zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija) i Turskoj.  

Po prvi put ove godine, uvodi se i regionalna nagrada za istraživačke priče sa regionalnim uticajem, na osnovu jasno definisanih kriterijuma. 

Godišnji nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu je 10.000 EUR. Pored toga, nagradni fond za regionalna priznanja takođe iznosi 10.000 EUR. Dodjeljuju se tri najbolje priče godine, a iznos nagrada za nacionalne i regionalne nagrade je 5.000 EUR (za prvo mesto), 3.000 EUR (drugo) i 2.000 EUR (za treće). 

Svaki kandidat/kinja može da bira da li želi da nominuje priču za nacionalni, regionalni konkurs ili oboje, a ta opcija se nudi prilikom prijave. Jedan kandidat se može prijaviti sa više priča. Pobjednici nacionalnih takmičenja u zemljama Zapadnog Balkana i Turske automatski postaju kandidati za regionalnu nagradu EU za istraživačko novinarstvo. 

Organizator konkursa i realizator nagrade u Bosni i Hercegovini je Thomson Medija, organizacija sa višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji slobode medija na globalnom nivou. 

Rok za podnošenje prijava je 20. juni 2023. do ponoći po srednjoevropskom vremenu. 

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcijum koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska, Thomson Media (TM) – Nemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) – Sjeverna Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) – Severna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) – Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosovo (BIRN Kosovo). 

Pratite link do aplikacije i više detalja: https://bit.ly/41uqOLL  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »