Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevo dovodi konferenciju Evropski muzej godine

S ponosom objavljujemo da je MRD dobio domaćinstvo jednog od najznačajnijih evropskih muzejskih događaja, te da će se godišnja konferencija “Evropski muzej godine” i ceremonija dodjele nagrada najboljim evropskim muzejima održati upravo u Sarajevu, u maju 2019. godine.

Radi se o najdugovječnijem evropskom muzejskom događaju sa tradicijom od preko 40 godina, a svake godine konferencija se održava u drugom evropskom gradu. Ovo je prvi put da dolazi u BiH, a Muzeju ratnog djetinjstva svakako je pomogla činjenica da je upravo u programu “Evropski muzej godine” osvojio jednu od dvije najznačajnije nagrade, Muzejsku nagradu Vijeća Evrope.

“Ovo je velika stvar za bh. kulturnu scenu s obzirom da rijetko imamo priliku ugostiti važne konferencije u oblasti kulture. Učinili smo sve što smo mogli da ubijedimo Evropski muzejski forum da je upravo Sarajevo najbolje mjesto da razgovaramo o izazovima i prilikama za evropske muzeje u 21. stoljeću, i sretan sam da smo u tome uspjeli. Ugostit ćemo stotine muzejskih eksperata u našem gradu i učiniti Sarajevo i BiH važnom tačkom na evropskoj muzejskoj mapi za 2019. godinu”, rekao je Jasminko Halilović, osnivač i direktor MRD.

Ovo će biti prvi put da će na konferenciji u program biti uvršteno i predstavljanje muzeja iz zemlje domaćina. “Naš cilj je bio da se i bh. muzeji adekvatno predstave. Sretni smo da je naš prijedlog prihvaćen i da će to biti dio ove konferencije”, rekla je Amina Krvavac, izvršna direktorica MRD.

Muzej ratnog djetinjstva će uskoro objaviti posebne uslove za učešće domaćih muzejskih profesionalaca i studenata.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »