Mural Rikarda Druškića: Prazan zid kao platno, naselje kao galerija

Stanari stambene zgrade u sarajevkom naselju Šip željeli su uljepšati betonski zid u dvorištu. Prazan zid kao platno prepustili su umjetniku Rikardu Druškiću, a njihova akcija inspirisala je i nastanak samog rada.

Profesorica Adila Salibašić, stanarima stambene zgrade u naselju Šip predložila je da zajedničkim snagama uljepšaju svoje dvorište, pa i naselje u kojem žive. Gospođa Salibašić kaže da je ideja za oslikavanjem javne površine došla iz iskonske potrebe čovjeka za lijepim, za umjetnošću. “Književnost, teatar, slikarstvo, ples su podjednako potrebni čovjeku kao i uređen dom ali i bašta, svojevrsni bijeg u ljepotu, u nešto smisleno,” kaže gđa. Salibašić i dodaje: “Kao tipično sarajevsko haustorče ja za druge bašte osim javnog parka i prostora oko zgrade ne znam. Zato je redovno i uređujem kao da je moja.”

Zahvaljujući inicijativi stanara ove zgrade i umjetniku Rikardu Druškiću danas je jedna monotona I tmurna masa betona dobila potpuni smisao u ljepoti ulične umjetnosti. Uz samo malo inicijative i volje stanara, nastane prava mala bajka.

“Gledam stanovnike naselja kako oduševljeni promatraju, neke strance kako tumače poteze umjetnika i priču koja proizilazi iz murala, neki čak i djecu dovode… I ne mogu a da se ne zapitam zašto očekujemo da neko drugi sredi i uredi ono što je nama bitno?” zaključuje gđa. Salibašić.

1

Rikardo Druškić je ilustrator i slikar iz Sarajeva koji je intrigantnom jednostavnošću svojih radova privukao mnoge obožavatelje diljem svijeta. Rikardov opus, koji broji preko 300 radova, bazira se na kombinaciji tradicionalne i digitalne tehnike slikanja, a dio radova čine i murali, te ulja na platnu.

Rikardo Druškić održao je samostalne izložbe u Sarajevu i Mostaru, a diljem svijeta izlagao je u sklopu grupnih izložbi u New Yorku, Miamiu, Los Angelesu i Taiwanu. Danas se čak dvadeset Rikardovih radova nalazi u Los Angelesu u Centru za digitalnu umjetnost – Los Angeles Center for Digital Arts (LACDA).

Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja, od kojih je posljednje osvojeno prvo mjesto u kategoriji apstraktne umjetnosti na međunarodnom takmičenju vizualne umjetnosti Art-Competition.net za rad “Početak”. Početkom 2015., Druškićev rad “Madness Continues” osvaja drugo mjesto na takmičenju “Imaginacija” u organizaciji američkog časopisa za nauku i umjetnost Mind Magazine. Prethodno su njegovi radovi “Madness Continuous” i “Depth” odabrani su od strane globalne platforme za promociju savremene umjetnosti see.mee koja ova dva rada prikazuje na ekranima čuvenog Times Square-a u New Yorku.

2Veliko zanimanje za slikanje murala i uličnu umjetnost osiguralo mu je i učešće na prvom Festivalu Ulične Umjetnosti (FUU) u Sarajevu, unutar kojeg svoje stvaralaštvo prenosi u javni prostor kroz streetart. Druškićevi murali krase ulice Sarajeva i Mostara, a veliki broj murala, slika i tapeta krasi i zidove mnogih ureda i domova. Druškić je i autor ilustracija za zbirku poezije pod nazivom “Tjeskoba” autora Zdravka Ostojića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »