Modul Memorije 2021 -Sedmica u znaku bosanskohercegovačke kinematografije

Nakon dodjele ovogodišnje Nagrade rediteljici Jasmili Žbanić, od ove sedmice svi programi Modula Memorije 2021 bit će održani u online formatu. Večeras i u četvrtak bit će emitovana dva igrana filma; “Most” reditelja Hajrudina Šibe Krvavca bit će prikazan večeras na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo, a u četvrtak, 15. aprila, na Federalnoj televiziji sa početkom u 21 sat, bit će emitovan film “Za one koji ne mogu da govore” rediteljice Jasmile Žbanić.

Film “Most” je jedan od najznačajnijih filmova, ne samo reditelja Šibe Krvavca, već bosanskohercegovačke, ali i evropske kinematografije iz tog perioda. Ovaj film je uvršten u ovogodišnji program zbog svoje velike umjetničke vrijednosti, ali I zbog teme kojom se bavi kroz svoju priču. Veoma je važno da kroz ove programe sačuvamo antifašitičku ideju I njegujemo je I u novom vremenu.

Radnja filma “Za one koji ne mogu da govore” prati Kym, turistkinju iz australije, koja odlučuje otputovati u Bosnu. Turistički vodič je vodi u Višegrad, mali grad na granici Bosne i Srbiji. Nakon neprospavane noći u „romantičnom“ hotelu Vilina Vlas, Kym otkriva šta se tu dogodilo tokom prethodnog rata. Ona nakon toga više ne može biti obična turistkinja i njen život više nikada neće biti isti. Ovaj film je baziran na istinitoj priči, a glava protagonistkinja filma, Kym, igra samu sebe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »