MLADI IZ PROJEKTA MUZIČKA SOBA / DOM BJELAVE I MOSTAR ROCK SCHOOL NIŽU NOVE USPJEHE

Musical Postcards  naziv je internacionalnog projekta koji danas počinje svoju realizaciju u gradu Saint-Jean d'Angély (Francuska)  a okuplja 50 tinejdžera iz BiH, Francuske, Turske i Sirije.

Ciljevi ovog projekta jesu poticanje mladih na interkulturnu komunikaciju, razmjenu znanja i iskustava te kreiranje pozitivnog okvira iz kojeg će nastaviti djelovanje u svojim zemljama kao inicijatori pozitivnih socijalnih promjena osnaženi  bogatstvima  različitosti kultura i stečenim znanjima upravo iz domena umjetnosti.

Intenzivne radionice obuhvatit će debate, prezentacije o kulturnom naslijedju zemalja, radionice fotografije, plesa, muziciranja, teatarskih/scenskih  aktivnosti, a finalni rezultat projekta bit će javni nastup kroz kolektivni koncert i izložbu,  pred francuskom publikom.

Prva faza projekta  počela je još u mjesecu julu 2016 godine gdje su učesnici projekta u svojim zemljama radili na sakupljanju audio materijala – zvukova gradova iz kojih dolaze kao i fotografija. Po ovoj metodologiji priprema projekta je i dobio ime – Musical Postcards. Fotografije će biti izložene kroz zvaničnu izložbu a audio materijal iz metodologije “sound collecting” bit će korišteni u finalnoj izvedbi  koncerta.

Boravak učesnika i realizacija aktivnosti projekta odvija se na prestižnoj lokaciji, nekadašnjem manastiru Royal Abbey of Saint-Jean-d'Angély iz 17.vijeka koji je zbog svoje značajne  historije i bodatog kulturnog naslijedja danas pod zaštitom Unscoa kao World Heritage Site te zvanično radi kao Evropski centar za kulturu.

„ Značaj učešća mladih iz BiH u ovome projektu obuhvata  nekoliko bitnih činjenica. Po prvi put u našim projektima imamo mogučnost proširiti naša djelovanja na evropskom nivou koristeći znanja i iskustva koje smo, kao kolektivi, zajedno sa djecom gradili i sticali kroz  predan i dugogodišnji  rad u BiH. Mladi iz Muzičke sobe i Mostar rock school ovaj put imaju ulogu mladih ambasadora kulture i umjetnosti svoje domovine te predstavljaju  možda njenu najljepšu dimenziju. Ne mogu dovoljno istaći prednosti nefomalnog obrazovanja mladih, sticanja  iskustava i znanja koja su im kroz formalno, školsko obrazovanje uskraćena. Druženje i kreativni rad sa kolegama iz Turske, Francuske i Sirije proširit će njihove vidike i svoj svijet gradit će suradnjom i prijateljstvima van BiH. Osim svih ovih činjenica, za mene kao predavača i koordinatora projekta, najsladja činjenica ovog putovanja i edukacije jeste potvrda njihovom dosadašnjem radu i zalaganjima, poruka da su rad i znanje najbolji aduti sa kojima trebaju  hrabro kročiti u svijet  a mladi iz Muzičke sobe i Mostar Rock School to definitivno mogu i zaslužuju.  Naše putovanje danas počinje najprije susretom mladih iy Sarajeva i Mostara. Nimalo manje značajno zadovoljstvo jeste činjenica da imam čast sa njima dijeliti i neka prva iskustva koja će pamtiti kroz život kao što je let avionom ali i nove prijatelje koje ćemo upoznati gradeći zajedno neki bolji i ljepši svijet.“ – izjavila je Sabina Šabić.

„ Jasno je da je pred polazak u Francusku uzbuđenje na zaista velikom nivou, što zbog saradnje sa djecom iz drugih krajeva s kojim se nemamo priliku susretati češće, što zbog same ideje projekta i raznih radionica. Meni lično nije prvi put da napuštam BiH, ali jeste prvi put da idem u Francusku, što mi je bila velika želja od malih nogu. Takođe,  mnogo se radujem letu avionom jer do sada nisam imala to iskustvo.“Natalija, Mostar Rock School.

Rock škola Mostar je na žalost krajem juna 2016 godine ostala bez sredstava za aktivnosti koje čine jezgru škole. Naš glavni donator je bila Ambasada Kraljevine Norveške u BiH koja je u prošloj godini odlukom državnih organa ostala bez sredstava namjenjenim NVO sektoru u BiH. Kada uzmemo u obzir šta se sve u svijetu zadnjih godina dešavalo, naročito u zemljama bliskog istoka, njihove odluke za promjenu prioriteta za pomoć i podršku su vrlo logične i razumne.  Zahvaljujući mega koncertu za izgradnju DK Studija Rock škole koji smo uradili sa Dubiozom kolektiv 30.12.2015. smo uspjeli osigurati neka sredstva koja su nam u vidu ušteđevine poslužila da premostimo period od nekoliko mjeseci. Također smo imali prilično dobar odaziv na Crowd funding kampanju koju smo započeli prije nekoliko mjeseci pa smo i na taj način uspjeli da nastavimo sa radom i ne ostavljamo dugove iza sebe. Ali tu je isto tako dosta volonterskog rada od samog tima predavača i osoblja.

Kampanja MORS je još uvijek aktuelna i svi koji  žele i mogu da  podrže rad i djelovanje MORSa to mogu napraviti ili online putem PayPal sistema ili direktnom. Sve informacije možete pronaći  na stranici www.mostarrockschool.org

„Ovo je prvi put da na put idemo isključivo sa našim maloljetnim polaznicima i jako smo ponosni na to da im možemo priuštiti učešće u ovom programu, dok smo u isto vrijeme jako zahvalni organizatorima i Sabini Šabić koja nas je predložila za učešće u projektu. Nama su suradnje jako bitne. Do sada smo uspjeli direktno uvezati preko 500 mladih ljudi koji su suradjivali više mjeseci zajedno, što definitivno ostavlja trag i stvara buduća prijateljstva. Apetiti za širenje mreže mladih nam nisu baš skromni, što više to bolje, kako umrežavanja tako iskustva i prijateljstva. Život je timska igra i tako ga treba i igrati. Posao je samo segmenat života i treba ga igrati po istim pravilima. Do sada smo na našim putovanjima i razmjenama imali iskustva da osim muzike naši polaznici kroz projekte iskuse i osnove teatra ali ovaj projekat je jako svestran i nudi puno više tako da jedva čekamo da ovo sedmodnevno putovanje kroz program kulture i stvaralaštva započne“. – izjavio je direktor Mostar Rock School,  Orhan Oha Maslo.

Muzička Soba učešćem u ovom projektu nastavlja svoje dugogodišnje djelovanje  sa primarnim ciljem osnaživanja mladih u njihovom odrastanju kroz kreativne okvire neformalnog obrazovanja.

“Odlazak u Francusku mi je bitan jer nikad nisam otišao u takvu državu,  a  životna želja mi je bila da odem.  Jako mi je bitno ovo putovanje jer ću uživati u  prelijepim građevinama I arhitekturi Francuske  ali I da upoznam nove prijatelje kroz  druženja u kojima ću steći nova iskustva I sl.  Posebno  sam uzbuđen I malo nervozan da putujem avionom jer nikad jos do sad nisam tako putovao. Nadam se da ću to imati priliku više puta. “ –  Zlatan, Muzička Soba / Dom Bjelave

Projekat Musical Postcards podržan je sredstviama EU fonda Erasmus te nesebičnim doprinosima partnera projekta  Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA u suradnji sa Art Lab /BiH/,  Why Notes /Francuska/ i Amalsia /Turska/.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »