Mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH

„Mjesec muzeja“ je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej. Ove godine programski sadržaji su posvećeni kulturno-historijskom naslijeđu, unaprjeđivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja u bosanskohercegovačkom društvu. „Mjesec muzeja 2018“ obilježavamo viješću da je projekat Plana konzervacije i restauracije Historijskog muzeja BiH dobio grant Getty fondacije. Projekt je podržan kroz Gettyjev program “Keeping it Modern” za 2018. godinu, zajedno sa još 9 drugih objekata arhitekture moderne širom svijeta. Ovim grantom daje se podrška projektima koji, osim arhitektonske vrijednosti, imaju i potencijal da posluže kao model plana očuvanja i drugih objekata arhitekture 20. stoljeća. Zbog važnosti ovog projekta u cjelokupnom procesu restauracije muzejske zgrade novembar, mjesec razgovora o naslijeđu, muzejskoj praksi, prošlosti i budućnosti, obilježavamo parolom „Keep it modern“.

Izložbe i projekti Historijskog muzeja BiH će biti predstavljeni kako u Sarajevu, tako i u Londonu, Banja Luci i Jajcu, a u muzejskom prostoru ćemo predstaviti i gostujuće izložbe. Stalnu postavku „Otvoreni depo“ Historijskog muzeja BiH u novom ruhu i kroz nove sadržaje će posjetioci moći pogledati tokom besplatnih kustoskih vođenja, koja se organizuju svakog ponedjeljka tokom mjeseca. Unaprijeđena postavka „Otvoreni depo“ je rezultat implementacije projekta „Glas zajednice“, u saradnji sa Muzejom Vojvodine (Novi Sad, Srbija). Utorkom će u muzeju biti organizovan ciklus radionica za djecu i omladinu pod nazivom „Historijske osmice“, kroz koje sa novim generacijama obrađujemo teme iz bosanskohercegovačke i svjetske historije. Programom „Škole u muzeju“ i „Muzej u školi“ uvezujemo muzej sa obrazovnim institucijama i otvaramo vrata muzeja za školske grupe – svaka srijeda u muzeju je rezervisana za školske grupe.

Sve aktivnosti su nastale kroz saradnju Historijskog muzeja BiH sa različitim domaćim i internacionalnim partnerima – Fondacija Cultural Heritage without Borders, University of the Arts London, King's College London, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, Muzej Vodvodine iz Novog Sada, Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac, SUBNOR Kantona Sarajevo.

„Mjesec muzeja 2018“ traje od 1. do 30. novembra 2018. godine. Keep it modern!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »