Mi i mediji – Vodič za bolje razumijevanje medija

Vodič za bolje razumijevanje medija nastao je na osnovu dosadašnjeg iskustva Mediacentra Sarajevo u oblasti edukacije mladih o medijskoj i informacijskoj pismenosti. Teme kojima je posvećena pažnja u vodiču prezentovane su mladima na omladinskim kampovima medijske pismenosti koje je Mediacentar organizovao u različitim krajevima Bosne i Hercegovine (BiH). Riječ je o petodnevnim kampovima koji okupljaju mlade od 18 do 30 godina sa različitim predznanjima i iskustvima, na kojima se polaznici i polaznice kroz intenzivne sesije edukuju o ključnim pitanjima medijske pismenosti, ali i stječu osnovne produkcijske vještine u cilju boljeg razumijevanja procesa nastajanja medijskih sadržaja i formata. Ovaj vodič pruža uvid u metodološki okvir omladinskih kampova koji može pomoći onima koji imaju namjeru organizovati slične treninge, te daje korisne savjete za izbor tema, učesnika i trenerskog tima.

U vodiču su tematske cjeline koje se obrađuju na omladinskim kampovima prvo teorijski predstavljene, a zatim je za svaku cjelinu ponuđena lista dodatnih resursa za daljnje samostalno istraživanje i proširivanje znanja, kao i prijedlozi za praktične vježbe koje se mogu koristiti na radionicama i treninzima posvećenim unapređenju znanja iz domena medijske pismenosti. Vodič, prije svega, može koristiti omladinskim aktivistima u nevladinim organizacijama, koji mlade u svojim lokalnim zajednicama žele upoznati s temom medijske pismenosti ili koji pripremaju radionice na ovu temu, ali i svim drugim edukatorima koji mladima, u sklopu neformalnog obrazovanja, prenose znanja o funkcionisanju medija. Moguće ga je koristiti kao pomoćno sredstvo u osmišljavanju agende, praktičnih vježbi i pristupa pojedinim temama.

Vodič obrađuje teme koje predstavljaju temelj za razumijevanje funkcionisanja medija. Daje uvid u funkcionisanje medijskog okruženja u BiH sa osvrtom na vrste medija, glavne zakone i regulatorna tijela, ali i na problematične medijske sadržaje karakteristične za bosanskohercegovačku medijsku scenu, koji se ogledaju u huškačkim i radikalnim narativima, dezinformacijama i selektivnom izvještavanju. Vodič ukratko objašnjava i najvažnije novinarske forme i njihove karakteristike, kao i osnovne postulate profesije na kojima se temelji kvalitetan medijski sadržaj. Na kraju, vodič omogućava da se više sazna o osnovama verifikacije sadržaja na online platformama.

Autorice: Elvira Jukić-Mujkić, Anida Sokol, Belma Buljubašić, Marija Arnautović, Maja Ćalović, Hilma Unkić
Izdavač: Mediacentar Sarajevo 2020

Publikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »