“Medvjed” i Zijah A.Sokolović na sceni SARTR-a

Komedija kao šala, a šala za džez trio i jednog glumca u deset slika

 Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u nedjelju, 05. marta s početkom u 20h izvodi se gostujuća predstava “Medvjed” rađena prema tekstu A.P.Čehova. U predstavi učestvuju Jazz trio Lolita Ljubljana i Zijah A.Sokolović. Predstava se izvodi u sklopu programa Festivala Sarajevska Zima 2017.

Predstava je svoju premijeru doživjela 19.05.1997. godine u Ljubljani i pobjednik je pozorišnog konkursa Ljubljana Grad Kulture i 22 GRAN PRIX nagrade na pozorišnim festivalima širom svijeta.

Uloge:

Grigorije Stepanovič Smirnov – glumac: Zijah A. Sokolović

Jelena Ivanova Popova – saksofon: Primož Simončič

Luka, sluga – bas gitara: Iztok Vidmar

bubnjevi: Marjan Stanič

Režija:

Zijah A. Sokolović

Već u prvoj slici predstave instrumenti se izdvajaju kao likovi, saksofon kao Jelena Ivanova Popova, a bas gitara kao sluga Luka, i započinju dijalog na osnovu Čehovljevog teksta. Svaki instrument uzima integralni tekst svoga lika, pretvara ga u muziku i pomoću nje vodi dijalog. Muzika bubnjeva oslikava karaktere likova, komentariše situacije i međusobne odnose. Tako instrumenti muzikom “glume” Čehovljeve likove i postaju “glumci”, a glumac glumom postaje “instrument”.

Preplitanjem i spajanjem ova dva umjetnička načina izražavanja, muzike i teksta, glumca i muzičkih instrumenata, teatarska iluzija dobija hrabru i neobičnu, rijetko interesantnu dimenziju. To je nastavak traganja za novim prostorima umjetnosti…

Rezervacije ulaznica možete obaviti radnim danima pozivom na 033 664 070 i vikendom na 060 327 0025 u periodu od 10h do 16h. Cijena ulaznice iznosi 15KM i broj mjesta je ograničen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »