Međunarodni muzikološki simpozij “Muzika u društvu”

Muzička akademija u Sarajevu i Muzikološko društvo Federacije BiH najavili su program 11. izdanja Međunarodnog muzikološkog simpozija “Muzika u društvu” koji će se održati u Sarajevu od 25. do. 27. oktobra 2018, uz uvodni koncert 24. oktobra.

Kako je ranije objavljeno, Simpozij ove godine okuplja 55 učesnika iz 9 zemalja na 18 sesija, a predstavlja istraživanja iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i pedagogije u kontinuitetu stalne misije sistemskog i kritičkog promišljanja pitanja muzike u društvu.

Na  konferenciji o Simpoziju su govorila “tri predsjednika” muzikološkog društva FBiH.

Prof. emeritus dr. Ivan Čavlović, osnivač Muzikološkog društva 1997. godine i njegov prvi predsjednik, govorio je ideji Muzikološkog simpozija “Muzika u društvu” kao o platformi za promišljanje aspekata muzike i muzičke nauke u bosanskohercegovačkog kontekstu. Čavlović je podsjetio na vrijeme utemeljenju Simpozija prije 20 godina kao rezultata potrebe bh. naučnika i građana da budu dio svijeta, da promišljaju u evropskom kontekstu i da imaju posebno diferenciranu ulogu na međunarodnom planu.
Prema njegovoj ocjeni, ovaj je plan Muzikološko društvo davno ostvarilo i premašilo, budući da je Simpozij postao jedno od najrespektabilnijih mjesta na kojima se razmjenjuju naučna i umjetnička ostvarenja u našoj regiji, i da on iz godine u godinu dobija sve veću međunarodni značaj i prepoznatljivost.

Prof. dr. Fatima Hadžić, predsjednica Muzikološkog društva 2014-2018, podsjetila je prisutne na kontinuitet tematski usmjerenja društva spram najaktuelniji pitanja muzikologije, etnomuzikologije i muzičke teorije i pedagogije, koja se u ovogodišnjem izdanju mogu definisati kao – Nova historiografska istraživanja, Etnomuzikološki arhivi – izazovi novog doba i Problemi i perspektive muzičke teorije i pedagogije. Kao posebno značajna istakla je dva uvodna predavanja prestižnih naučnika:  prvo je
predavanje irskog akademika Harryja Whitea (University College Dublin) naslovljeno Irska u europskom uhu: historijske koncepcije i miskoncepcije irske muzike, koje će biti održano na Muzičkoj akademiji, u četvrtak, 25.10.2018, u 18 sati, a kojim će Simpozij biti i otvoren. Drugo je predavanje ugledne etnomuzikologinje Razie Sultanove, profesorice na Cambridge University, Ne-rusko lice Rusije: muzika, omladina i migracije u post-sovjetskoj državi, koje će se održati u Svečanoj sali Rektorata UNSA, u petak 26. oktobra u 18 sati.

Doc. dr. Amila Ramović, aktuelna Predsjednica Muzikološkog društva, od 2018, govorila je o značaju Društva kao platforme za njegovanje kritičkog mišljenja u trouglu koji čine historiografski, kritički i stvaralački rad, i koji pitanja muzike u društvu gleda kroz njihove dinamičke odnose. U ovom smislu Ramovićeva je istakla potrebu orijentacije prema produkciji, budući da je kompozitorstvo najvažniji dio muzičkog naslijeđa za koje stavljamo za budućnost  budućnost.

Doprinos Simpozija je, u ovom smislu, definisan kroz tri koncerta:

Prvi je koncert Hanan Hadžajlić, predstavnice nove generacije bh. kompozitora – Flutrification – recital za ozvučenu flautu/basflautu, traku i TransFlute modularne sisteme, koji će se održati na Otvorenoj sceni Obala Akademije scenskih umjetnosti u srijedu 24. oktobra u 20 sati.

Drugi je koncert posvećen bh. kompozitorstvu 21. stoljeća, kojim se po prvi put umjesto historijskog pogleda daje fokus na aktuelno stvaralaštvo, to jest djelovanje autora koji su “među nama”. Koncert Inter nos, dakle, predstavlja djela savremenih bh. kompozitora među kojima su Belma Bešlić-Gal, Ivan Čavlović, Hanan Hadžajlić, Asim Horozić, Igor Karača, Živko Ključe, Dino Rešidbegović, Ališer Sijarić i Dario Vučić. Ovaj koncert održat će se na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u srijedu, 25.10. u
19.30, a nastupaju Suzana Bevanda-Sijarić, klavir, Hanan Hadžajlić, flauta, Sakib Lačević, flauta, Azra Medić, klavir, Mirna Mlikota, flauta, Dragan Opančić, klavir, Sonja Radojković, klavir, Dino Rešidbegović, modularni sintatizator zvuka, Belma Šarančić-Nahodović, harmonika, i Vedran Tuce, klarinet.

Posljednji koncert posvećen je bh. tradicijskoj muzici, Ansambl Etnoakademik predstavlja ostvarenja bh. muzičke tradicije u Svečanoj dvorani Rektorata u Sarajevu u petak, 26.10.2018. u 19 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »