„Mali Ambasadori“ posjetili Trebević

        Učenici osnovnih škola “Skender Kulenović” iz Sarajeva i “Sveti Sava” iz Istočnog Sarajeva nose sa Trebevića nova znanja, prijateljstva i nezaboravna iskustva. Dječaci i djevojčice iz pomenutih škola boravili su na ovoj planini, gdje su učestvovali u brojnim edukacijama, te su imali i vremena za zabavu. Oni su postali istinski “Mali Ambasadori” i znanja o zaštiti okoliša i prirode prenosit će u svom okruženju.

“Učenici iz jedne škole iz Sarajeva i jedne škole iz Istočnog Sarajeva posjetili su skupa planinu Trebević, kako bi naučili više o zaštiti okoliša. Naučili su da smeće ne bacaju na pod, već da se bave reciklažom. Drago mi je što su mnogo toga naučili i dobili su titulu “Malih Ambasadora” okoliša, kako bi i druge naučili da se tako ponašaju i kako bi okoliš, pogotovo planina Trebević, bili zaštićeni u budućnosti”, rekla je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

“Na radionicama djeci smo pokazali konkretne primjere zaštite okoliša i dali smo im primjere kakav je zrak kojeg dišemo, koliko je on opasan po zdravlje, na koji način mogu dobiti informacije o stepenu zagađenosti zraka i šta oni mogu uraditi u svojim porodicama da zrak koji dišu bude kvalitetniji”, izjavio je Anes Podić iz udruženja Eko Akcija, koji je bio predavač na radionici za učenike.

“Naučili smo da se priroda mora čuvati”, poručila je Sučnica, učenica III-5 razreda  iz Osnovne škole “Sveti Sava”, a Dino iz Osnovne škole “Skender Kulenović” dodao je “Zaštita okoliša je jako bitna i mnogo smo o tome slušali i učili”.

U prelijepom ambijentu planine učenici su uživali vožnjom Alpine coasterom, koji se nalazi u skupu objekta Sunnyland, te su imali organizovanu šetnju kroz šumske staze Trebevića, a na kraju dana vozili su se Trebevićkom žičarom. Članovi PD Trebević (https://trebevic.net) naučili su učenike o sigurnosnim mjerama prilikom planinarenja, te koje su najvažnije karakteristike planine Trebević kada govorimo o flori i fauni, a EKOPAK (https://www.ekopak.ba) bio je zadužen za adekvatno recikliranje otpada u toku ovog jednodnevnog izleta.

Ovaj projekat realizovan je uz podršku Vlade Švicarske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »