Leon Lučev o problemu onečišćenja mora plastičnim otpadom

Glumac Leon Lučev u suradnji s neprofitnom inicijativom Green Sail snimio je video o opasnostima plastičnog otpada u Jadranskom moru.

Inicijativa Green Sail pokrenuta je radi promocije i potpore aktivnostima koje vode prema razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, s naglaskom na ekološki odgovorno korištenje Jadranskog mora. Ove programe prepoznale su već mnoge marine i čarteri. Trenutačno inicijativa Green Sail okuplja preko 40 čarter kompanija te više od 25 marina koje će usmjeriti goste na ekološki osviještene prakse tijekom jedrenja ili boravka u marinama.

Leon Lučev istaknuti je glumac zavidne dugogodišnje karijere te dobitnik brojnih filmskih nagrada. Netom prije odlaska na Filmski festival u Cannes, gdje je još jednom zapažen zbog svog izvanrednog glumačkog angažmana, pronašao je vremena unutar svog zauzetog rasporeda za snimanje videa osvještavanja o problemu plastike i mikroplastike u Jadranskom moru kako bi lokalno stanovništvo i dolazeće turiste podsjetio na važnost recikliranja i razdvajanja otpada.

Prisutnost plastičnog i mikroplastičnog otpada sve je veći problem u Jadranskom moru. Broj turista koji posjećuju obalu Hrvatske stalno raste pa je količina proizvedenog otpada tako proporcionalno veća. S obzirom na to da određene lokalne zajednice još uvijek nemaju potrebnu infrastrukturu za recikliranje, a da lokalno stanovništvo još uvijek nema neophodnu ekološku svijest o važnosti odvajanja otpada na odgovarajući način, to dovodi do sve većeg onečišćenja nekad uistinu čistog morskog i obalnog okoliša. Zbog toga se, kako zaštita okoliša, tako i ljudsko zdravlje ugrožava jednostavnom ljudskom nepažnjom.

Svojim sudjelovanjem u videu, g. Lučev je želio ne samo privući pažnju na ovaj problem, već ukazati na potrebnu osobnu odgovornost lokalnog stanovništva i mnogih posjetitelja u rješavanju ovog rastućeg problema smanjenjem stvaranja nepotrebnog otpada i praćenjem načela smanjene uporabe i recikliranja. Donošenjem drugačijih odluka i mijenjanjem dosadašnjeg načina života, svi možemo imati važnu ulogu u očuvanju vlastitog okoliša.

https://www.facebook.com/GreenSailOrg/videos/1731105980270283/?q=green%20sail

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »