Lačni Franc u Sarajevu

Osnovna ideja koncerata Lačnog Franza je 21. godišnjica obilježavanja prvih posljeratnih koncerata u Sarajevu, koji su se održali krajem aprila 1996. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i promocija novog albuma „Svako dobro“. Koncerti su inspirisani pjesmom „Ja vraćam sunce u svoj dan“ i ovog puta biti će održani u Sarajevskom ratnom teatru u petak 21. april i subotu 22. aprila 2017. godine s početkom u 20:30h.

Članovi benda pozivaju publiku koja je prisustvovala koncertima 1996. godine, da se jave na mail adresu sartr.info@gmail.com.  Lačni Franz će organizovati njihov dolazak na koncert i druženje sa bendom.

Grupa Lačni Franz se okupila 1979. i uz neprekidno nastupanje po svim republikama nakadašnje Jugoslavije do 1994. godine snimila 11 albuma, kojima je kasnije dodala 4 kompilacije. Njihovu isključivo autorsku muziku kritika je proglasila za ”kabaretnim rockom”, dok ih danas opisuje međunarodnom etiketom ”hard indie”.

U tekstovima lirika Zorana Predina glavna odlika je provokativan ironični sarkazam, jer on nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvijek dvosmislena, što im daje prepoznatljivost i alibi.

  1. godine, nakon dugogodišnjeg nagovaranja publike, Zoran Predin je oživjeo koncertni program Lačnog Franza i uz četiri muzičara krenuo na klubsku turneju po svim većim gradovima bivše YU. Prvi album nove postave SVAKO DOBRO u izdanju Croatia Records, iznenadio je sve, koji su oćekivali pospanu nostalgiju. Svira se žestoko i beskompromisno.

Anej Kočevar – bass, Luka Čadež  – bubanj, Boštjan Artiček – klavijature i Tine Čas – gitara, svježa su krv, koja svira stare i nove pjesme energijom Lačnog Franza iz osamdesetih, i njome puni žile najmlađe publike, kao i skeptičnih starijih fanova.

FB adresa : https://www.facebook.com/Lacnifranzofficial/

Cijena ulaznice iznosi 20KM i moći će se kupiti u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra od 01. marta svaki radni dan u periodu od 10h do 16h. Broj mjesta je ograničen.

Na nekadašnjoj sceni Centra društvenih aktivnosti CDA, sadašnji Sarajevski ratni teatar SARTR, nastupala su neka od najvećih imena sa prostora cijele bivše države, mnogi danas poznati bendovi i muzičari napravili su svoje prve korake. U sjećanjima na tinejdžerske dane i dalje i u glavama mnogih odjekuju zvukovi grupa kao što su: Azra, EKV, Haustor, Rambo Amadeus, Zabranjeno Pušenje, Elvis J. Kurtović, Oktobar 1864, Djavoli, Kud Idijoti, Električni Orgazam, Sikter, Laibach, Letu Štuke, Obojeni Program, Bogrhesia, Lačni Franz, Bombarder, Sing Sing, Scabia, Futur II, Grupa Major, Armagedon, Betonska Ograda, Formula 4, Ludilo, Truhli pasulj, Truet, Najcrnja hronika, Havajski Vjetrovi, Enola Gay, Miladoyka Youneed, SCH, Skroz, Zoster, Velahavle i mnogi, mnogi drugi.

Uz želju za obnavljanjem koncertnih aktivnosti od 2014. godine na sceni Sarajevskog ratnog teatar nastupali su Darko Rundek i Cargo Trio, Damir Avdić i Rambo Amadeuso i Two Vinnetous.

 NADAMO SE DA ĆEMO ZAJEDNO 21. I 22. APRILA VRATITI SUNCE U NAŠ DAN!

Podsjećanje na koncert 1996- te.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »