“Kvalitet zraka u BiH” – mobilna aplikacija sa informacijama o kvalitetu zraka

Javna dobra

Preuzeto sa: http://zrak.ekoakcija.org/

“Kvalitet zraka u BiH” je besplatna mobilna aplikacija koja će vam dati najnovije informacije o kvalitetu zraka za sljedeće gradove u Bosni i Hercegovini: Tuzlu, Lukavac, Zenicu, Sarajevo, Prijedor, Jajce, Brod, Goražde, Ugljevik, Sapnu i Živinice (u pripremi).

Aplikacija vam može pomoći da zaštitite vaše zdravlje. Svakog sata dobićete novu informaciju  o trenutnom kvalitetu zraka u mjestu u kojem se nalazite, kao i odgovarajuće instrukcije kako da se ponašate kako bi što je više moguće smanjili štetni utjecaj zagađenog zraka na vaše zdravlje.

Instalacija

Da bi instalirali aplikaciju, pratite ovaj link
Kvalitet zraka u BiH (Android) i zatim slijedite upute na vašem mobilnom uređaju.
(Verzija za Apple-ove uređaje je u pripremi)

Početne postavke

Po obavljenoj instalaciji prikazaće vam se postavke aplikacije. Na raspolaganju Imate dvije mogućnosti:

  • Da odaberete grad u kojem se nalazite sa ponuđene liste
  • Da ostavite uređaju da sam bira grad na osnovu informacija prikupljenih putem lokacijskih usluga vašeg uređaja.
    Napomena: S obzirom na ograničen broj lokacija u BiH za koje postoje podaci o kvalitetu zraka, ukoliko se nalazite u mjestu za koje ne postoje podaci i odaberete ovu opciju, aplikacija neće raditi!

U svakom trenutku ovdje možete odabrati prikaz podataka za grad po vašem izboru.

 

 Upute kako se ponašati u slučaju lošeg kvaliteta zraka

Pritiskom na obojeni krug dobićete informaciju kako treba da se ponašate u slučaju lošeg kvaliteta zraka i kakav je mogući utjecaj zagađenog zraka na vaše zdravlje.

 Prikaz posljednjih informacija o kvalitetu zraka

Ukoliko pritisnete dugme “Indeks” prikazaće vam se posljednje informacije o kvalitetu zraka u vašem mjestu. Pored naziva mjesta, prikazaće vam se datum i vrijeme kada je urađeno mjerenje kvaliteta zraka.

– Broj u obojenom krugu predstavlja Indeks kvaliteta zraka. Više informacija o Indeksu možete pronaći na ovom linku. kao i podatke o opisu indeksa koji se nalaze ispod kruga.

– Na dnu se nalazi vrijednost posljednjeg očitanja srednje satne vrijednosti lebdećih čestica, koja učestvuje u izračunavanju Indeksa kvaliteta zraka. Ovisno od lokacije i tipa monitora lebdećih čestica kojim je snabdjevena mjerna stanica, za neke gradove poput Sarajeva, Zenice, Goražda, Broda itd., informacija će se odnositi na izmjerenu koncentraciju lebdećih čestica manjih od 10 mikrometara (PM10),  dok će se za druge gradove, poput Tuzle, Lukavca, Prijedora, odnositi na koncentraciju lebdećih čestice manjih od 2,5 mikrometra (PM25).

Osvježavanje informacija

Da bi dobili najnovije informacije o kvalitetu zraka pritisnite dugme u gornjem desnom uglu ekrana.

Nove informacije su dostupne po isteku desete minute nakon svakog punog sata.

Prikaz podataka o kvalitetu zraka u posljednjih 7 dana

Pritiskom na dugme “7 dana”, koje se nalazi u dnu ekrana, možete dobiti informaciju o kvalitetu zraka u vašem gradu u posljednjih 7 dana.

 

Ova mobilna aplikacija je u potpunosti razvijena u Eko akciji, uz podršku Fondacije Heireich Boell u Bosni i Hercegovini.
Sve primjedbe, prijedloge i informacije o eventualnim greškama, šaljite na info@ekoakcija.org

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »