“Krećite se s nama!” – Evropska sedmica mobilnosti 2019.

Evropska sedmica mobilnosti se obilježava u preko 2500 gradova i više od 50 država širom svijeta u periodu od 16. do 22. septembra 2019. godine. Ova evropska inicijativa potiče gradove na uvođenje i promociju održivih prevoznih sredstava i povezivanja građana kako bi koristili alternativna prevozna sredstva.

Iskoristimo Evropsku sedmicu mobilnosti da podignemo svijest građana i pokušajmo voziti bicikla, pješačiti ili koristiti javni prevoz. To radimo zbog nas, zbog naše djece i budućnosti. Ako bi nam ovo postala navika, sigurno bi nam nam gradovi postali čišći, zdraviji i dinamičniji. Hodanje i biciklizam su aktivni načini kretanja i ključni su za budućnost evropskih gradova. Inicijative urbane mobilnosti kojom se promoviše pametan i održiv gradski prevoz poželjne su u svakoj urbanoj sredini,” rekao je Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Slogan ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti “Krećite se s nama!” fokusira se na sigurno hodanje i biciklizam i naglašava često podcijenjen način kretanja – hodanje. “Evropska sedmica mobilnost odlična je prilika da djelima pokažemo održive načine transporta i utječemo na mišljenje građana kako bi ih ohrabrili da koriste ekološki prihvatljive načine transporta. Sarajevo ima dobre uslove za većinu građana koji ne žele privatnim automobilima ići na posao. Za početak, bilo bi dobro osvijestiti ih o koristima hodanja, vožnje bicikla ili električnog robomobila. Vremenom bi se broj ljudi povećao, život bi bio ugodniji, a zagađenje manje,” ističe Asmir Hakanović iz Instituta za saobraćajni inžinjering i poslovno savjetovanje.

Promocijom održivih načina kretanja, Evropska unija dijeli zajednički cilj i zajednički identitet sa svim gradovima i državama širom svijeta i Evrope koji učestvuju u obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti i “Svjetskog dana bez automobila”. Tihomir Dakić, koordinator programa Transport Centra za životnu sredinu iz Banjaluke, nacionalnog koordinatora Evropske sedmice mobilnosti u BiH, ističe da su bh. gradovi uvidjeli važnost posvećivanja veće pažnje ovoj temi. “Da bi mijenjali navike građana u BiH u pogledu svakodnevnog kretanja, moramo mijenjati i uslove. Ukoliko gradite saobraćajnice za automobile, automobile ćete i imati, ukoliko pak pravite infrastrukturu za pješake, bicikliste i korisnike javnog prevoza, imat ćete imati manje automobila u opticaju, a time uštediti vrijeme i novac te imati kvalitetniji vazduh. Kako bi se to ostvarilo, neophodna je saradnja javnih institucija, stručne javnosti i udruženja građana koja su do sada pokazala najveću zainteresovanost za ovu temu,” naglašava Dakić.

„Giro di Sarajevo organizujemo na kraju Evropske sedmice mobilnosti, što će biti dodana vrijednost okupljanja sarajevskih biciklista i još jedan pokazatelj da smo pozitivan primjer na koju ovaj grad treba i mora računati ako želi promjene. Već cijelu deceniju pokušavamo proširiti svijest o prednostima korištenja bicikla kao prevoznog sredstva u Sarajevu,“ rekao je Nihad Selimović, predsjednik Giro di Sarajevo.

Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije je 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja se organizuje svake godine, a aktivnosti se završavaju 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“. Povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti u Bosni i Hercegovini, Info centar Evropske unije u BiH, u saradnji s partnerima i školama širom BiH učestvuje u brojnim aktivnostima s ciljem promocije održive urbane mobilnosti.

  • 16. – 22. 9. Škola vožnje bicikla “Mali vozači”, u osnovnim školama u Bijeljini, Brodu, Banjaluci, Buni, Ilijašu, Hadžićima, Vogošći, Vrapčićima i Rastancima
  • 17.9.2019. “Šetajte s nama!” od 17:00 – 19:00 na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu
  • 22.9. 2019.  Biciklijada “Giro di Sarajevo”, od 13:00 – 16:30, O.Š. Skender Kulenović, Sarajevo/ Vilsonovo šetalište Sarajevo
  • 22.9. 2019. Biciklijada “Dva su točka dovoljna!”, od 11:00 – 14:00, Kralja Petra I Karađorđevića, Banjaluka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »