Kratki film “Fuga” – tumač postratne realnosti

Kratki igrani film „Fuga“ u završnoj je fazi postprodukcije. Scenarij i režiju potpisuje, Zoka Ćatić. „Fuga“ na specifičan način govori o svakodnevnici života u BiH nakon rata, a sniman je krajem prošle godine u Sarajevu. Ćatić u svom beskompromisnom video – pripovjedačkom stilu otvara bolnu postratnu temu, kako domaćih tako i međunarodnih politika koje neminovno utiču na život koji živi bh. društvo posljednjih dvadeset pet godina. U filmu, naslovne uloge igraju: Roman Mehić, Alena Džebo, Slaven Vidak, Semir Krivić, Maja Zećo, Robert Krajnović. Direktor fotografije je Almir Đikoli, šarfer i kolor korekciju radio je Faris Dobrača, montažu Mirza Ajnadžić, ton Slađan Vujić, dok je za postprodukciju i mastering tona zadužen Nenad Kovačević.

Posebnu zahvalnost za snimanje kratkog igranog filma ‘Fuga’ dugujem ‘Centru za promociju civilnog društva’ koji su, u okviru svog programa, namijenjenog pojedincima, prepoznali moju ideju i omogućili mi da po prvi put u životu snimim film za koji djelimično imam pokrivene inicijalne troškove“, rekao je Ćatić.

„Fuga“ doslovno znači nemir. Naziv fuga dolazi od latinske riječi fugere (bježati) ili fugare (tjerati u bijeg). Sa muzičkog stanovišta, aludira na sistematski sprovedenu imitaciju, pri kojoj jedan glas “bježi” pred drugim da bi se na kraju stopili u jedan. U medicini, Fuga je termin koji se odnosi na poremećeno stanje i potrebe za bjegom od svojih ličnih problema, mijenjajući indetitet i otpočinjući sasvim nov život. Bježeći od stvarnosti u fikciju, autor nailazi na apsurd.

Jednominutna verzija filma „Fuga“ osvojila je drugu nagradu žirija i nagradu publike na međunarodnom festivalu jednominutnog filma Crominut film festivala u Požegi (Hrvatska) 2017. godine. Na istom festivalu, Ćatić je osvojio i UNICA nagradu – za promicanje razumijevanja među narodima i novog načina filmskog izražavanja 2014. godine, za film „Namjera“ kao i nagradu publike 2015. godine za jednominutni film „Testament“. Za dječiji film „Otkačeni Otok“, koji je radio sa Mirzom Ajnadžićem u okviru Ljetnje Škole Filma Šipan, osvojio je glavnu nagradu u kategoriji igranog filma do 15 godina na Dubrovnik Film Festivalu 2017.

Prošle godine je u saradnji sa udruženjem „Srcem za djecu“ i „MladiCe“ snimio dokumentarni film  „Velika Bijela Kuća“. U filmu MladiCe (grupa mladih ljudi koji su u djetinjstvu, adolescenciji preživjeli rak) prenose svoje životno iskustvo borbe protiv raka, diskutuju kako pomoći drugima, govore o planovima za budućnost, ostvarenju svojih snova, svojim budućim pozivima ljekara, umjetnika, političara… Film je na Dubrovnik film festivalu 2018 (DUFF) ocijenjen kao najbolji film cjelokupnog festivala osvojivši  Grand Prix.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »