Konstitutivni narodi BiH na meti punk rock benda POPIK

Sarajevska punk rock trojka POPIK objavila je danas novo izdanje “Tri nacije” na svom Bandcamp profilu. Na singl izdanju su se našle pjesme “Tri nacije” i “Vrijeme je (za novi rat)”. 

Radi se o obradama protestnih pjesama Creedence Clearwater Revivala i Bad Religiona. Ove obrade nisu prepjevi, već su poznate melodije odsvirane žešće uz nove tekstove koje je inspirisala trenutna socio-politička situacija u Bosni i Hercegovini.

“Radi se o pjesmama koje su u svojim dekadama predstavljale zvučni otpor. “Fortunate Son” CCR-a je postala “Tri nacije”, a tekst je inspirisan mentalnim stanjem konstitutivnih naroda BiH. Oni su istovremeno nemoćne žrtve i agresori koji svojim svjetonazorima i inzistiranjem na ostanku u nacionalno-religijskom toru ubijaju svaku mogućnost napretka”, govori basista i vokal Sharan, “Bad Religion i njihova “The Kids Are Alt-Right” 2018. je poslužila kao otpor protiv desnice i politke Donalda Trumpa. U našoj verziji postala je “Vrijeme je (za novi rat)”. U ovoj pjesmi cinično zazivamo novi rat, što je odgovor na prljavu predizbornu kampanju nacionalnih stranaka koji još jednom uništavaju mentalno zdravlje stanovnika BiH. Vrijeme je da punk opet bude punk!”

Naslovnicu albuma je ilustrirao basista benda Sharan, a za dodatni coloring zadužen je Enis Čišić.

“Naša zemlja je predstavljena kao mrtvo dijete, servirano kao hrana gladnim reptilima. No ko su reptili, mi sami, naše političke vođe ili svjetske sile, ostavljamo na procjenu onome ko će nas slušati”, govori Sharan. 

POPIK je osnovan 2014. godine, a ime benda je inspirisano Olenom Popik, žrtvom seksualnog ropstva koja je preminula u Mostaru 2. novembra 2004. godine. Dvije godine nakon osnivanja grupa objavljuje album “Uspavanke za Olenu P.”, a 2022. godine objavit će svoj novi studijski materijal.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »