Konkurs za HMC stipendije za nastavak školovanja u Velikoj Britaniji

Djevojke i mladići, koji će na početku naredne školske godine imati najmanje 16, a najviše 17 i po godina, mogu postati dobitnici stipendija u Velikoj Britaniji učešćem u procesu selekcije koji u njihovim zemljama organiziraju akreditovane agencije i razgovora na engleskom jeziku u glavnim gradovima njihovih zemalja, koje će s njima obaviti članovi HMC projekta. Selekcija se vrši putem vrednovanja rezultata na testiranju, ocjena i preporuka iz škola iz kojih dolaze, poznavanja pisanog i govornog engleskog jezika, kao i uspjeha na razgovorima.

HMC Projekat stipendiranja pruža učenicima iz Srednje i Istočne Evrope jedinstvenu priliku da dvije godine školovanja provedu u jednoj od britanskih škola. Kroz ovaj program pomaže izgradnji prijateljstava i kontakata među mladima koji će im pomoći u izgradnji karijera, ali i u razumijevanju i prihvatanju kulture i tradicije drugih zemalja. HMC s ponosom može reći da je tokom niza godina učenicima iz Srednje i Istočne Evrope pomogao da provedu dvije godine školujući se u nekim od najprestižnijih britanskih škola. Da bi jedna škola postala i ostala dio HMC projekta, prolazi rigorozne inspekcije kojima se osigurava zadržavanje najvišeg kvaliteta. Cilj Projekta stipendiranja je njegovanje razumijevanja i prijateljstva koji vežu mlade ljude u cijeloj Evropi, kao i da se mladima iz Srednje i Istočne Evrope pruži neprocjenjivo iskustvo pohađanja nekih od najboljih škola na svijetu. Zahvaljujući ovom projektu, srednjoškolci iz Srednje i Istočne Evrope, ne samo da razvijaju znanje engleskog jezika, nego i stiču nove prijatelje iz drugačijih sredina, ali i uče o kulturi i tradiciji Velike Britanije. A zauzvrat, mladi Britanci uče da cijene nove prijatelje iz zemalja koje možda ne poznaju dovoljno.

Pored formalne selekcije, puno pažnje se pridaje tome koliko su učenici sposobni i koliko žele da se prilagode na život u drugačijoj sredini i doprinesu životu jedne britanske škole svojom vlastitom zainteresiranošću i entuzijazmom.
Dobitnici stipendija se raspoređuju u škole u cijeloj Velikoj Britaniji, koje imaju veoma visoke standarde akademskih, sportskih i kulturnih postignuća. Škole nude puno pokriće troškova školarine, ishrane i smještaja za dvije završne godine srednje škole, a HMC projekat dodaje skroman iznos za dodatne toškove, kao što su troškovi putovanja i drugih aktivnosti. Ukupna vrijednost stipendije iznosi 30.000 do 40.000 funti godišnje.

Prijave za stipendije pored aplikacijskog obrasca sadrže fotografije, esej na engleskom jeziku i izjave roditelja, a šalju se preko nacionalnih koordinatora od 1. oktobra 2019. do 15. decembra 2019. godine.

Dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona: 061 160 789 i 061 171 095, maila: udruzenjeplus@gmail.com ili web sitea www.udruzenjeplus.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »