Konferencija „Vidljivost djece rođene kao posljedica rata“

Konferencija „Vidljivost djece rođene kao posljedica rata“ koja se organizuje povodom 25. Novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama počinje 24.11. u 13:00 i traje do 26.11.2021. Na konferenciji će prisustvovati predstavnici civilnog sektora, predstavnici vlasti entitetskih i državnih struktura, ministarstava i institucije Ombudsmena u BiH. Koristimo ovu priliku da pored izvještavanja javnosti o održavanju i ciljevima konferencije, ukoliko smatraju važnim, imenuju svoje predstavnike za prisustvo cjelokupnom programu. Smatramo da je uloga medija u procesima tranzicijske pravde jedna od ključnih uloga.
Konferencija ima za cilj da u saradnji sa srodnim organizacijama u BiH, te drugim akterima, osiguramo učešće žena preživjelih i djece rođene zbog rata u procesima izrade strategija, politika i procesa koji utiču na njihov status čime bi se doprinijelo poboljšanju položaja žena preživjelih i jednakosti djece rođene zbog rata u BH društvu i globalno. U cilju pravnog i društvenog prepoznavanja i uvažavanja djece rođene zbog rata, kroz aktivizam, javna zagovaranja, istraživanja, umrežavanja i umjetnost, doprinosimo eliminaciji stigme i diskriminacije ove društvene kategorije. Želimo solidarno i inkluzivno društvo bez nasilja, u kojem se poštuje vladavina prava.
Konferencija će trajati u periodu od 24. do 26. Novembra 2021. godine, a prvi dan konferencije će se desiti u prostorijama Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine gdje će učesnici imati priliku da posjete izložbu Breaking Free, ali i da poslušaju panel diskusiju pod nazivom „Pravna prepoznatljivost djece rođene zbog rata“.  Moderaciju panela će voditi Hana Sokolović, psihologinja, novinarka i aktivistica dok će učesnice panela biti: Ajna Jusić (predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata), Lejla Arnaut (pravnica, vanjska saradnica Udruženja Zaboravljena djeca rata), dr. Amra Delić (istraživačica “Children Born of War – Past, Present and Future”, EU funded Marie Sklodowska-Curie Actions Training Network, Plava poliklinika, Tuzla) i Mirela Spahović (Federalno ministarstvo rada i socijalne politike).
Drugi i treći dan konferencije će se desiti u hotelu Holiday gdje smo pripremili važan program. Na konferenciji će se posebno tematizirati uticaj koji nasilje ostavlja na žene, djecu i društvo u cjelini, problem neprijavljivanja nasilja kao i važnost podataka za donošenje državnih akcionih planova za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. Tokom programa konferencije će se govoriti o ključnim prioritetima i potrebama djece rođene kao posljedica ratnog silovanja. Istaknut će se izazovi s kojima se svakodnevno susreću i oblici podrške koji su im potrebni. Svakako, gledajući iz ugla djece rođene od seksualnog nasilja, izmjene pravne i administrativne prakse obavezna su tema konferencije. Kako bi konferencija bila potpuna, te u skladu sa važnim procesima tranzicijske pravde, obavezno ćemo se baviti i pitanjem uloge mladih u borbi protiv stigme seksualnog nasilja. 

Sagovornici i panelisti tokom drugog i trećeg dana konferencije su Selma Korjenić (Trial International, Sarajevo), Midheta Kaloper Oruli (Udruženje žrtava rata Foča 92-95), Mirsada Tursunović (Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu „Naš glas“, Tuzla), Adila Suljević (Udruženje za pomoć žrtvama seksualnog nasilja u ratu “SUZE”, Brčko), Medina Mujić (Fondacija CURE), Azra Frlj (Udruženje za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost “Progres”), Edna Haznadarević (Pedagoški zavod Mostar), Layla Mulić (Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini), Marijana Toma (ekspertkinja na polju Tranzicijske pravde), Denis Džidić (Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine – BIRN BiH) i Benjamin Sabljica (Udruženje Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje -TPOS).
I za kraj, umjetnost u ulozi suočavanja s prošlošću je od velike važnosti i zbog toga je umjetnost još jedan tematski fokus konferencije. Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo predavanje na temu spomenika „Što te nema“. ŠTO TE NEMA je spomenik sjećanja na genocid u Srebrenici, počinjen 1995. godine. Od 2006. godine, osnivačica projekta, umjetnica Aida Šehović u saradnji sa bosanskohercegovačkom dijasporom, predstavlja ovaj spomenik na gradskim trgovima svijeta sa ciljem zajedničkog stvaranja mjesta sjećanja.

Nakon konferencije, objavit ćemo pregled događaja sa ključnim razmatranjima, razmišljanjima i preporukama. Ovaj pregled će se koristiti i u radu međunarodne zagovaračke mreže za pravnu i društvenu vidljivost djece rođene zbog rata čiji ćemo rad zvanično najaviti na otvorenju konferencije 24. novembra 2021.
Više informacija o programu kao i učesnicima možete pratiti na našim društvenim mrežama u narednim danima. Konferencija se implementira u sklopu projekta „Unaprijeđenje tranzicijske pravde i razumijevanja historije“ koje podržava National Endowment for Democracy (NED).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »