Koncert violinistice Sare Barbare Bilela na programu “Sarajevske zime”

U sklopu martovskog repertoara Koncertne sezone, u organizaciji Muzičke akademije UNSA i Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”, nastupit će Sara Barbara Bilela, studentica violine u klasi profesora Marka Simovića, koja će se predstaviti uz klavirsku pratnju Dženane Hadžić. Koncert će biti upriličen u srijedu, 16. marta 2022. godine u 19 sati u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Na programu će se naći Mozartova Sonata za violinu i klavir br. 21 u E duru, K. 304, Sonata za violinu i klavir u A duru Césara Francka, te “Meditacija” op. 42, br. 1 u D duru Pjotra Iljiča Čajkovskog.

Sara Barbara Bilela je osnovno, srednje i akademsko obrazovanje pohađala je u klasama profesorica Dijane Đurđević, Marine Tomić i Emine Smolović, a trenutno je  studentica violine na trećoj godini u klasi doc. mr. Marka Simovića na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Učestvovala je na brojnim majstorskim radionicama renomiranih umjetnika i pedagoga poput Ruth Waterman, Mihe Pogačnika, Luke Ljubasa, Žige Branka i Romana Simovića. Nastupala je u okviru Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, “Dana umjetnosti Univerziteta u Sarajevu”, Festivala “Majske muzičke svečanosti”, Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”, festivala SONEMUS, “Didakovih dana” i drugih manifestacija i koncerata. Stalna je članica Sarajevskog gradskog orkestra, a sarađivala je sa orkestrima kao što su Sarajevska filharmonija, Sarajevski kamerni orkestar mladih i Orkestar mladih Bosne i Hercegovine. Kao solistica, članica kamernih ansambala i orkestara, učestvovala je na federalnim, kantonalnim i internacionalnim takmičenjima na kojima je višestruko nagrađivana.

Dženana Hadžićosnovne i postdiplomske studije završava na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi profesorice Dunje Dimitrijević, nakon čega je diplomirala i na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju pod mentorstvom profesora Ivana Čavlovića. Zaposlena je kao umjetnička saradnica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, te ostvaruje zapažene nastupe u Bosni i Hercegovini i van njenih granica.

Ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu rezervaciju koje je moguće izvršiti telefonom na: 062 204 906 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »