Koncert violiniste Marka Simovića i violončelistice Belme Alić

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) sa zadovoljstvom najavljuje koncert violiniste Marka Simovića i violončelistice Belme Alić, organizovan u saradnji Koncertne sezone MAS i Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”. Ovaj duo će nastupiti u utorak, 15. februara 2022. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, a na repertoaru će se naći Huit Morceaux op. 39 Reinholda Glièra, Castillo Interior Pēterisa Vasksa, Duo br. 1 Bohuslava Martinůa, te Sonatina H. 80 Arthura Honeggera.

Marko Simović je diplomirao na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Romana Simovića. Kao stipendista Vlade Crne Gore magistrirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Novom Sadu. Usavršavao se kod renomiranih profesora kao što su Emil Kamilarov, Dina Šnajderman, Irina Jašvili, Florijan Balaž, Sergej Kravčenko, Aleksandar Ostrovsky. Kao solista i kamerni muzičar predstavio se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Makedoniji, Turskoj, Njemačkoj i Belgiji, a značajni su i njegovi nastupi na festivalima kao što su “Barski ljetopis”, AMA Perast, Nikšić Guitar Festival, “Dani muzike” u Herceg Novom, Festival “Grad teatar” u Budvi, “Tivatsko kulturno ljeto”, “Esspresivo na Cetinju, te u okviru programa “Crna Gora jedna kulturna adresa”, projekta Ministarstva kulture Crne Gore. Simović je član Crnogorskog simfonijskog orkestra i Udruženja kompozitora Crne Gore, djeluje  kao koncert-majstor festivalskog orkestra “Operosa” i kamernog ansambla KIC-a Budo Tomović “CREATION”, gostujući je koncert-majstor Bilkent Simphony Orchestra u Ankari, a sa Goranom Perišićem aktivno nastupa kao duo MarGo. Pedagoškim radom se bavi od 2003. godine, a trenutno predaje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je 2018. izabran u zvanje docenta na predmetu Violina. 

Belma Alić je diplomirala 2004. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa, gdje je magistrirala (2007) i doktorirala (2016) na temu “Nove tehnike u literaturi za violončelo solo 20. i 21. stoljeća”. Umjetnički je rukovodilac kamernog ansambla SA Sinfonietta, članica je kamernog ansambla Muzičke akademije u Sarajevu aMAS, kao i Britanske Opera Circus Company s kojom je imala uspješne izvedbe opere “Differences in Demolition”kompozitora Nigela Osbornea u Engleskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji i Škotskoj. Opera je izvedena i na festivalu City of London Festival i imala uživo prenos u Edinburghu na BBC radiju, kao i u kraljevskoj palači Hofburg u Beču. Kao solistica nastupala je uz pratnju Sarajevske filharmonije, Simfonijskog orkestra u Zenici, Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette. Koncertirala je u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, BiH i zemljama regije. Trenutno je vanredna profesorica  na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru na predmetima Violončelo i Kamerna muzika za gudače na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na koncert je besplatan uz obaveznu rezervaciju koju je moguće izvršiti na 062 204 906 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »