Koncert flamenko muzike u CKM-u

Javna ustanova Centar kulture i mladih u okviru Dana Općine Centar Sarajevo, u petak 10. maja organizovat će koncert flamenko muzike. Ovo će biti susret gitare, glasa i plesa sjajnih umjetnika Mirze Redžepagića, Nine Ćorić, Urške Cente i Mitje Obeda, iz Sarajeva, Zagreba i Ljubljane. Kažu da je  flamenko  mnogo više od gitare, glasa i plesa.

Mirza Redžepagić, pionir flamenko gitare u Bosni i Hercegovini, godinama oduševljava ljubitelje ovog stila muzike. Ljubav prema flamenku odvela ga je i u Španiju, zemlju flamenka, a usavršavanje je nastavio povratkom u Sarajevo. Kroz neke ranije projekte na kojima je radio imao je priliku sarađivati s raznim muzičarima i umjetnicima iz regiona i svijeta. Izučavajući španske kompozitore i njihovu muziku, sve više je otkrivao svijet flamenka i na završnoj godini studija shvatio da je flamenko ono što želi svirati.

Nina Ćorić školovala se u flamenko konzervatoriju Amor de Dios u Madridu. Svoju ljubav prema ovoj vrsti muzike prenijela je i na mnoge Zagrepčane, organiziravši Flamenko festival. Njezinu sastavu Flamor, koji je nastao 2010. godine, ime je podario poznati jazz gitarist Joe Pandur, a ono je skraćenica od riječi flamenco oriental. Nina je surađivala s mnogim flamenko umjetnicima u regiji – od Ljubljane do Beograda.

Urška Centa je plesačica flamenka, koja je svoj prvi kontakt sa plesom doživjela pod mentorstvom Jane Kovač Valdés, priznatog pedagoga suvremenog plesa. Sa jedanaest godina započela je svoj put do upoznavanja flamenka, kada je završila niže obrazovanje na Srednjoj muzičkoj i baletskoj školi u Ljubljani. Još od svoje četrnaeste godine, redovno je pohađala i seminare flamenka u Jerez de la Frontera u Sevilli.

Mitja Obed, karizmatični je plesač i koreograf s elegantnom, sugestivnom prisutnošću uz energičan i živahan plesni jezik.

Koncert će biti održan u velikoj sali JU CKM-Jelića broj 1., sa početkom u 21.30 sati. Ulaz na koncert je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »