Koncert Duo “SA Sinfonietta” u Mostaru – Zvuk priče

Koncert Dua “SA Sinfonietta” će se održati u srijedu, 13. 9. 2023. godine u bašti Spomen kuće Svetozara Ćorovića (Maršala Tita 178, Mostar) s početkom u 19 sati.

Koncert se organizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Grada Mostara.

Duo SA Sinfonietta čine violinistista Marko Simović i violončelistkinja Belma Alić, a koncert će biti moderiran od strane Maje Baralić-Materne, muzikologinje koja će publici približiti kontekst izvođenih kompozicija.

Program koncerta obuhvata djela kompozitora Arthura Honeggera, Reinholda Glièra i Bohuslava Martinua.

Marko Simović, violina

Diplomira sa najvećom ocjenom u klasi prof. Romana Simovića. Kao stipendista Vlade Crne Gore magistrirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, trenutno je na Doktorskim studijama Univerziteta umjetnosti u Novom Sadu. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Makedoniji, Turskoj, Njemačkoj i Belgiji, Italiji i Španiji. Član je Udruženja kompozitora Crne Gore, u dva mandata djelovao je kao Potpredsjednik Sindikata kulture Crne Gore, član Predsjedništva Crnogorske Panevropske unije, predavač na međunarodnom kampu kamerne muzike na Ivanovim koritima, kocertmajstor je festivalskog orkestra ,,Operosa“ i kamernog ansambla KIC-a Budo Tomović ,,CREATION“. U sezoni 2017/18 bio je gostujući koncert-majstor Bilkent Simphony orchestra u Ankari. U sezoni
2021/22 angažovan je kao gostujući koncert-majstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, Crnogorskog kamernog orkestra i Sarajevske filharmonije.
Godine 2023. izabran je u zvanje vanrednog profesora za Oblast Violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. 

Belma Alić, violončelo
Godine 2007. magistrira u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa i 2016. doktorira na temu “Nove tehnike u literaturi za violončelo solo 20. i 21. stoljeća”. Osnivač i umjetnički je rukovodilac kamernog ansambla SA Sinfonietta. Aktivno koncertira kao solista i član kamernih ansambala u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Trenutno je redovna profesorica na odsjeku za gudačke
instrumente i gitaru na predmetima Violončelo i Kamerna muzika za gudače na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »