Koncert: Ansambl SA Sinfonietta

Publika u Sarajevu, u subotu, 15. jula, imala je priliku da posluša koncert na kome su nastupili istaknuti domaći umjetnici: Aida Čorbadžić – primadona Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i gudački ansambl SA Sinfonietta, koji okuplja profesionalne umjetnike –  Alma Dizdar (violina), Tamara Arsovski (violina), Marko Simović (violina), Aida Deljkić (viola) i Belma Alić (violončelo).

Ovajkoncert, kao dio programa Summer Festa 2023 Turističke zajednice KantonaSarajevo, održan je u jednom od najljepših prostora na otvorenom, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Ugled umjetnika, koji su ovim koncertom samo potvrdili svoje visoke umjetničke domete i kvalitet, tezanimljiv repertoar sa djelima Josepha Haydna, Reinholda Glièra, AntonijaVivaldija, Georga Friedricha Händela, Pēterisa Vasksa i na bis GerogaGershwina, privukli su za ovaj muzički žanr (mora se reći) neuobičajeno mnogo posjetilaca: ne samo da su bila popunjena sva sjedeća mjesta, nego su mnogikoncert ispratili stojeći ili sjedeći na podu.

Raduje da su ovom koncertu, pored domaće publike prisustvovali i inostrani gosti Grada i da su svi s pažnjom poslušali izvedbu ne samo poznatih, nego i kod nas rijetko ili nikada izvođenih djela i da su toplim aplauzom i ovacijama ispratili naše umjetnike.

Novina na ovom koncertu bila je i moderacija muzikologinje Maje Baralić-Materne, koja je svojim komentarima približila kompozicije slušaocima, što je, također, naišlo na dobar prijem.

Koncert ansambra SA Sinfonietta pokazao je da imamo odlične umjetnike, zahvalnu i zainteresovanu publiku, a da li će biti ponovljen – što je bilo jedno od pitanja – zavisiće od podrške i razumijevanja za ovakve vrste programa, koji nisu samo kulturnog, nego i edukativnog karaktera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »