Kolektiv Kreaktiva uskoro na Umjetničkom festivalu Javorwood

Grupa umjetnika/ica Kolektiv Kreaktiva najavljuje svoje učešće na festivalu Javorwood koji će se održati u subotu 06.08. od 10 sati. na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici i lokaciji Javorov do.

Kolektiv Kreaktiva u sklopu ovog jednodnevnog festivala predstaviti će svoje umjetničke ideje u domenu Land Art umjetnosti, umjetnosti instalacije, performansa i ostalih savremenih umjetničkih praksi s kojima eksperimentiraju umjetnici Kolektiva. Ono što je zanimljivo u vezi ovog festivala i angažmana Kolektiva Kreaktiva je i to da će umjetnici/ice tri dana prije festivala pripremati svoje radove u odnosu na lokaciju Javorov do za konkretni datum i festival koji je planiran za subotu 06.08. kada će publika biti u prilici uživati u djelima ove umjetničke Grupe, kao i muzičkog djela programa.

Namjera umjetnika/ica je da kroz svoj rad opišu ljepote destinacije Javorov do i produbiti svjesnost posjetitelja o životu bliskom prirodi koju će inspirirati umjetnike/ice u njihovom kreativnom procesu.

Kolektivci koji će reagirati u domenu pejzažne umjetnosti za ovaj festival su: Asja Kunto, Denial Kečo, Esma Hajrić, Haris Fazlić, Leila Šeper i Nardina Zubanović iz Sarajeva, Almir Zakić, Dejan Kosanić, Marina Djapić iz Mostara i Marin Tudor iz Splita.

Ideja koja povezuje instalacije, performanse i skulptorske i slikarske intervenicije koje ovi umjetnici/ice imaju namjeru izvesti je u odnosu na pomenutu lokaciju direktno inspirirana vezom čovjeka i prirode, materijalnog i duhovnog svijeta, prirodnim ljepotama, životom i djelovanjem u prirodi. Radovi koje umjetnici/ce Kolektiva planiraju izvesti  zalaze i u domen ekopsihologije i holističkog su karaktera.

Umjetnici/ce Kolektiva reagiraju na stvarnost i na svoje okruženje i promšljaju pitanja i razmišljanja o važnosti očuvanja prirode koja liječi i usporava ubrzani tempo života savremenog čovjeka. Umjetnici/ice će ovom prilikom najviše koristiti prirodne i nadjene predmete od kojih će graditi svoje instalacije, praviti vlastite pigmente od prirodnih materijala s kojim će kasnije slikati ili preinačiti u jezik skulpturalne i prostorne umjetnosti. Performativni dio programa će takodje biti usmjeren ka uspostavljanju ponovne veze čovjeka s prirodom, duhovne ravnoteže i pozitivne energije uz elemente poput vode, vatre, zemlje i zraka.

Pored Land Art intervencija Kolektiv Kreaktiv suradjuje i sa kolegama iz svijeta filma koji premijerno predstavljaju svoje eksperimentalno pozorište u režiji Saše Peševskog i Ulični teatar sa glumačkom ekipom koju čine Amar Čustović, Davor Golubović i glumica Staša Dukić. Njihova ulična predstava na ovom festivalu istražuje novi teatarski jezik i govori o nevidljivom svijetu želja na duhovit i bajkovit način.

Pored opisanog umjetničkog djela programa na ovom festivalu posjetitelje očekuje Grafiti Live Act od STF Crew, i radionica studenata arhitekture iz Sarajeva i Beograda.

Muzički dio programa čine nastupi Tale Quale iz Mostara, Činčila iz Sarajeva, Zoster, Malibeau iz Berlina, Meli Rodriguez & Macho Iberico -DJ duo iz Kosta Rike, majstor pantomime Frane Meden, i mnogi drugi.

Karte za jednodnevni festival Javorwood u pretprodaji iznose 10 KM i mogu se kupiti na portalu Kupikartu.ba. Na dan festivala cijena karte iznosi 20 KM.

https://www.facebook.com/javorwood/

 

Kolektiv Kreaktiva (YAGE- Young Artist Group Exhibitions) je neformalna umjetnička i kulturna organizacija koju čine mladi entuzijasti okupljeni oko iste ideje. Ciljevi ovog Kolektiva su promoviranje i afirmacija mladih umjetnika/ica, uspostavljanje suradnje među umjetnicima/icama koji koriste različite vrste umjetničkog savremenog izraza, experimentiranje, neformalna edukacija, promoviranje savremenih umjetničkih praksi, kao i zauzimanje medijskog i drugog prostora koji pripada mladim talentovanim umjetnicima/icama.

Jedna od izlagačkih praksi po kojoj je Kolektiv Kreaktiva prepoznatljiv je predstavljanje umjetničkih radova u prostorima koji nisu uobičajene izlagačke namjene i približavanje savremenih umjetničkih praksi BiH publici. Neformalna kulturna organizacija Kolektiv Kreaktiva postoji i djeluje od 2009. kada ju je uspostavila Nardina Zubanović. Dvadesetdevetogodisnja Nardina je trenutno na master studiju na Likovnoj Akademiji u Sarajevu, odsjek skulptura, a kaže kako je inspirišu vlastiti doživljaji stvarnosti, socijalna zbilja, društveni odnosi i promišljanja o umjetnosti. 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »