Kampanja „Sigurni zajedno“

Osam nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće u Bosni i Hercegovini (BiH) će sprovoditi medijsku kampanju “Sigurni zajedno”, čiji je osnovni cilj da se podigne svijest o osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata u BiH. Kroz kampanju će se poslati jasne poruke o ovoj društvenoj skupini čijim pripadnicima je neophodna podrška kako bi ostvarili/e svoja prava, te imali/e pristup uslugama koje će im olakšati prevazilaženje traumatičnog iskustva iz prošlosti.

Zbog otežanog pistupa uslugama i pravima, te stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu preživjele vrlo često podršku traže u nevladinim organizacijama i vjerskim zajednicama. Nju im, između ostalog, pružaju kroz projekat “Sigurni zajedno: Uspostavljanje partnerstava na lokalnom nivou između sigurnih kuća i vjerskih zajednica u BiH radi unapređenja prava preživjelih seksualnog nasilja u ratu na području Bosne i Hercegovine“ koji se realizuje uz koordinaciju organizacije “Medica” Zenica, a uz podršku vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj ovog projekta je uvezivanje nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće i pružaju psiho-socijalnu i pravnu podršku sa religijskim zajednicama u našoj zemlji, a kako bi žrtve koje su preživjele silovanje i seksualno nasilje u ratu dobile neophodnu podršku i adekvatne informacije.

Kampanju će na svojim Facebook i Instagram profilima provoditi organizacije: “Medica“ Zenica, „Vive žene“ Tuzla, „Fondacija lokalne demokratije“ Sarajevo, „Žena BiH“ Mostar, „Žene s Une“ Bihać, „Fondacija udružene žene“ Banja Luka, „Budućnost“ Modriča i „Fondacija Lara“ Bijeljina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »