JTI I INFOHOUSE U AKCIJI Za manje od 30.000 KM više od stotinu žena će dobiti edukaciju i osnovnu opremu za rad

Više od stotinu žena iz ugroženih socijalnih kategorija će dobiti korisnu edukaciju i osnovnu opremu za pokretanje vlastitih biznisa zahvaljujući grantovima koje je Fondacija INFOHOUSE dodijelila iz sredstava donatora JT International Ad Senta.  Ukupan iznos sedam dodijeljenih grantova je 29.170 KM.

Od 46 aplikacija pristiglih na javni poziv odabrana su udruženja Pčelica iz Živinica (4.133,25 KM), Budućnost iz Modriče (5.550 KM), Ruka iz Tešnja (5.800 KM), Romkinja iz Bijeljina (5.800 KM), Zvijezda iz Vareša (2.443,35 KM), Udruženje žena Žena iz Janje kod Bijeljine (2.443,35 KM) i Jadar iz  Konjević Polja (3.000 KM). Prema unaprijed kreiranim kriterijima  mogle su se prijaviti organizacije fokusirane na prava i osnaživanja žena koje imaju ideju za aktivnost ili potrebu za nabavkom opreme kojima bi direktno doprinijele i ekonomskom osnaživanju nezaposlenih i marginaliziranih žena iz njihove zajednica. Zanimljivo je naglasiti da su prvobitno odabrane četiri organizaciju, ali je kod realizacije aktivnosti došlo do uštede, a donator je zbog kvaliteta prijavljenih projekata obezbijedio dodatna sredstva i tako se došlo do sedam grantova.

Udruženje Pčelica iz Živinica je dobilo sredstva za edukaciju 15 žena za uzgoj pčela i proizvodnju meda kojima će, uz edukaciju, pokloniti osnovnu opremu za pčelarstvo i jedan roj pčela.

Za 15 žena koje žele da se bave pčelarstvom ćemo organizovati 12 edukacijskih sesija o uzgoju pčela, proizvodnji meda, osnovama poduzetništva i slično, nakon toga ćemo im pokloniti osnovni pribor za uzgoj pčela, a u proljeće, u aprilu, će dobiti po jedan roj pčela od koga mogu kreirati koloniju I širi svoj rad. Vjerujemo da će se neka od njih odlučiti za ozbiljnije poduzetničke poduhvate i formalne registracije biznisa, ali će u svakom slučaju na ovaj način žene sa sela biti osnažene i dobiti mogućnost da postanu ekonomski samostalne, kaže Salim Halilbašić, sekretar Udruženja.

Udruženje Ruka će za deset žena majki djeci s poteškoćama u razvoju obezbjediti plastenike za poljoprivrednu proizvodnju,

Žene će, zajedno s  djecom koja su u mogućnosti da rade, proći edukaciju o uzgoju poljoprivrednih kultura u plasteniku, a potom će dobiti i rasadni materijal i one će moći zajedno sa svojom djecom  da se bave poljoprivredom, zabave, a možda i zarade, kaže Suada Mujkić, predsjednica ovog Udruženja i naglašava da oni inače organizuju različite aktivnosti za porodice s djecom s poteškoćama.

Udruženje Zvijezda iz Vareša će za 50 žena iz ranjivih kategorija obezbejediti obuku šivanja dok će Budućnost iz Modriče 15 žena osposobiti za brigu o starim i iznemoglim osobama.

-Plan je da 15 nezaposlenih žena iz marginalizovanih grupa prođu teorijsku edukaciju, a potom u lokalnom domu za stara i nemoćna lica praktičnu obuku kako bi bile educirane za rad sa starim i nemoćnim osobama. Potom će dobiti certifikate i osnovna higijenska sredstva za rad kako bi mogle izaći na tržište usluga i samostalno raditi čime će biti obezbjeđena njihova finansijska nezavisnost što je jako važno jer se radi o ženama iz marginalizovanih grupa, kaže Ana Cvijanović iz ovog Udruženja.

Udruženje Romkinja će 20 žena između 18 i 40 godina provesti kroz radno-okupacionu edukaciju o komunikaciji, razgovoru za posao, radnim stilovima što će im pomoći da se uspješnije predstave na tržištu rada nakon čega će deset žena koje prođu edukaciju biti honorarno zaposlene u plasteničkoj proizvodnji organskih namirnica u socijalnom preduzeću DOO Agroplan Bijeljina.

Udruženje žena Žena iz Janje će kroz projekat Zlatne ruke žene tokom 12 mjeseci 15 žena-povratnica provesti kroz obuku tkanja, šivenja i dekupaž tehnike, a novac iz granta će iskoristiti za nabavku mašina, repromaterijala i druge potrebne opreme dok će Udruženje Jadar adaptirati svoje prostorije kako bi ih mogli koristiti i tokom zime: postaviti pvc-prozora i nabaviti klimu za zagrijavanje čime će prostor biti osposobljen i za izložbe i prodaju rukotvorina koje izrađuju članice Udruženja što će povećati budžet i ekonomsku stabilnost žena iz ovog Udruženja.

Regionalna direktorica za komunikacije u JT International Ad Senta Zinaida Babić kaže da je društvena odgovornost jedan od odlika ovog preduzeća.

-Mi smo vrlo sretni da smo u prilici pomoći nekome, posebno ženama i posebno onima iz ugroženih grupa ili ženama koje zbog briga o drugima ne mogu da izađu na tržište rada. Smatramo da ovakvim postupcima pokazujemo društvenu odgovornosti i voljeli bismo da možemo i više, ali naši partneri u ovom procesu su uspjeli da naprave mnogo više nego što je u početku djelovalo da se može uraditi s ovoliko novca, pa smo sretni što je baš Fondacija INFOHOUSE naš partner u ovom poslu, kaže Babović.

U Fondaciji INFOHOUSE kažu da im je zadovoljstvo uvijek kada mogu pomoći ženama.

-Prema nedavnom istraživanju pola miliona žena nema vlastite prihode, najveći broj njih se bavi neplaćenim radom uz kuću, a ekonomija brige je izuzetno važna tema kojom se ne bavimo dovoljno. Ponosni smo da donator JT International Ad Senta drugu godinu za redom u nama vidi pouzdane partnere za upravljanje novcem i odabir korisnica i nadamo se da ćemo uskoro vidjeti rezultate o čemu ćemo s ponosom izvještavati javnost, kaže Dženana Alađuz, direktorica Fondacije. 

Predstavnici Fondacije INFOHOUSE su posjetili svako udruženje, provjerili zakonitost njihovog poslovanja, potpisali ugovor o korištenju granta i porazgovarali o budućim aktivnostima, promociji putem društvenih mreža i medija i na koji način se vrši pravdanje dodijeljenih sredstava.

Ekonomsko osnaživanje žena je program koji Fondacija provodi već niz godina, a prošlogodišnja akcija za udruženja Jadar iz Konjević Polja i Nera iz Konjica, koju je podržao isti donator (JTI) rezultirala je obezbjeđenjem znanja, vještina i oprema za više od 70 nezaposlenih žena u ova dva grada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »