Jedvanosimsoboakalomistobo i Majstor i Margarita u SARTR-u

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, publika će u petak 28. februara i u subotu 29. februara u 20h moći pogledati predstave “Jedvanosimsoboakalomistobo”  i “Majstor i Margarita”!

U petak u 20h pogledajte predstavu „Jedvanosimsoboakalomistobo” nastalu prema tekstovima Aleša Kurta i Nejre Babić, a u režiji Aleša Kurta.
U predstavi Igraju/ Maja Salkić, Belma Lizde, Ana Mia Karić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić, Anida Isanović.

Reditelj Aleš Kurt o predstavi:
Ojha
Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg. Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može.

Već u subotu, oni koji nisu do sada, moći će pogledati i predstavu nastalu prema kultnom romanu Mihail-a Bulgakov-a „Majstor i Margarita”, u režiji Aleša Kurta.
U predstavi igraju/ Selma Alispahić, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Ana Mia Karić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Adnan Kreso i Mirsad Tuka.
“„Majstor i Margarita“ je književno djelo naročitog značaja, koje je obilježilo 20 stoljeće. Gotovo je nemoguće kompletnu strukturu romana, bezbroj likova, i nevjerovatnu količinu akcije i obrata prenijeti u jednu pozorišnu predstavu.
Pojavno naša izvedba je pojednostavljena u vanjskoj formi. Prostor je sveden. Likovi su ogoljeni. Intencija je da se kreira više metafizičko ozračje, nego realistično. Predstava se prije svega bavi unutarnjim svijetom likova i etičkim dimenzijama romana.
I pošto je ovo izrazito kolektivni posao, u prvi plan dolazi rad cijelog ansambla, njihova promišljanja, ideje, nedoumice. To je taj viši nivo koji je prisutan u komadu. Šta se dešava u ljudima koji prave ovu predstavu? Dakle. Predstava govori sama o sebi. Tako to ide.”- Aleš Kurt, reditelj predstave

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na brojeve 033 664 070 ili 061 022 874, kao i slanjem poruke u Fb inboks tranice Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »